Το φαγητό της φωτιάς μάς ενώνει γύρω από το ίδιο τραπέζι
Σε όλη την Ελλάδα, η γραμμή του ευωδιαστού καπνού που ανεβαίνει από τα κάρβουνα μας συνδέει -σχεδόν από πάντα συλλογικά με τις ρίζες μας και με τους εαυτούς μας.
Θα μπορούσε να είναι μια σκηνή από σημερινό γλέντι σε ένα βουνό της Κρήτης. Με μουσικές και φίλους γύρω από μεγάλα τραπέζια και το κρέας να ψήνεται λίγο πιο πέρα. Με ονομασία που κρατάει από τα αρχαία χρόνια, το κρητικό «οφτό» ή «αντικριστό», όπως το λένε, το έψηναν συνήθως οι βοσκοί στις ορεινές περιοχές του Ψηλορείτη.
Τίποτε δεν έχει αλλάξει μέχρι τις μέρες μας στην πραγματικότητα, ίσως μόνον οι σούβλες, που είναι πια μεταλλικές. Το κέφι, η αίσθηση της φιλοξενίας, ο καλεσμένος που για χάρη του στήνεται γιορτή σε ελάχιστο χρόνο, το πανέμορφο τοπίο και φυσικά η νοστιμιά όσων προσφέρονται παραμένουν απαράλλαχτα.
Δείτε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr