10 αμυγδαλωτά που ξεχωρίσαμε στα νησιά της Ελλάδας
«Είθε η ζωή να είναι αγνή και γλυκιά σαν τα αμυγδαλωτά του γάμου». Μια πιατέλα στολισμένη, ένα τυλιγμένο φοντάν και ένα περαστό τρατάρισμα προσφέρουν μια από τις πιο αισιόδοξες ευχές της ελληνικής παράδοσης.
Από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, από τον βορά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, όλη η Ελλάδα, στο γάμο και στην χαρά πλάθει τα δικά της αμυγδαλωτά. Τα βρίσκουμε στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Κρήτη, στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κόνιτσα.
Δεν είναι εύκολο να βρούμε από κρατάει η ρίζα τους, ούτε ποιος το έφτιαξε πρώτος και δικαιούται τα εύσημα της ανακάλυψης. Πιθανόν να ήρθαν από τους Ενετούς ή να πέρασαν από τους Άραβες ή να μετακινήθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Οι συνταγές είναι πολλές και οι παραλλαγές ακόμη περισσότερες γιατί κάθε σπιτικό έχει τη δική του χρυσοχέρα μάνα ή γιαγιά που μεταλαμπαδεύει τις πολύτιμες γνώσεις.
Δείτε τη συνέχεια στο Cantina.protothema.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr