Γαστρονομική περιήγηση στην Κω

Η γαστρονομία της Κω είναι πλούσια όσο και η μορφολογία του νησιού.

Ως ένα από τα πιο εύφορα μέρη της Ελλάδας, χάρη στο πλούσιο ηφαιστειακό της έδαφος και στο άφθονο νερό, το νησί είναι καταπράσινο και διαθέτει ένα τοπίο με διαφορετική ανά περιοχή χλωρίδα. Έτσι εξηγείται η πλούσια παραδοσιακή τοπική κουζίνα.


Η τοπική γαστρονομία του νησιού περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεσογειακή διατροφή, αξιοποιώντας τα φρέσκα τοπικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Φανταστείτε ότι η συγκομιδή σταφυλιών και ελιάς είναι μερικές από τις παλαιότερες και πιο αγαπημένες παραδόσεις στην ελληνική ύπαιθρο και το ίδιο ισχύει και για την Κω! Ωστόσο, τα φρέσκα τοπικά προϊόντα και οι πλούσιοι καρποί της Κωακής γης έχουν πολλές φορές επισκιαστεί από την αρνητική επικαιρότητα του νησιού.


Το νέκταρ των Θεών
Υπάρχουν 3000 μελισσοκόμοι στην Κω. Μεταξύ των οποίων η Διονυσία Ανθούλη που ανήκει σε τρίτη γενιά οικογένειας μελισσοκόμων. Μας υποδέχτηκε στο χώρο της τοπικής εταιρείας που πήρε το πολύ απλό όνομα Μέλισσα και βρίσκεται στον Κέφαλο λέγοντας τα εξής για την παραγωγή μελιού στο νησί: «Αν ο καιρός βοηθήσει μπορούμε να φτάσουμε σε παραγωγή 200 τόνων θυμαρίσιου μελιού το χρόνο. Υπάρχουν διαφορετικά είδη μελιού όπως είναι το μέλι από ρείκι (στα Βόρεια λέγεται Σουσούρα, ένας άγριος θάμνος με μωβ λουλούδια που δίνει το πιο δυναμωτικό μέλι που δίνουμε στην περιοχή με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε γύρη, το τρώμε κρυσταλλωμένο), μέλι από θυμαριά, πεύκο… Από μια κυψέλη τρώμε το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό. Όλα αυτά τα προϊόντα μάς βοηθούν στο να μείνουμε υγιείς. Κάποιες κυψέλες βγάζουν βασιλικό πολτό. Ξεγελάμε τις μέλισσες ότι θέλουμε καινούργιες βασίλισσες οπότε αυτές αρχίζουν να παράγουν βασιλικό πολτό».

Δείτε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr