10 + 1 Μύθοι και αλήθειες για το μαγείρεμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πόσο ισχύουν και τι πρέπει να πιστεύουμε για το μαγείρεμα με ελαιόλαδο; Ο Γιάννης Καρβέλας δίνει απαντήσεις και καταρρίπτει λανθασμένες πεποιθήσεις.

1. Το ελαιόλαδο παλαιώνει χρόνο με τον χρόνο όπως το κρασί;
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως και όλα τα έλαια, δεν παλαιώνει. Αντίθετα, από τη στιγμή που κόβουμε τον καρπό από το δέντρο ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του. Πρέπει να υλοποιηθούν μία σειρά από ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, στη συγκομιδή, στη μεταφορά προς το ελαιουργείο, στο ελαιουργείο, στην αποθήκευση, ακόμη και από τον καταναλωτή, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικό χυμό ελιάς για αρκετούς μήνες, χωρίς χημικά ή οργανοληπτικά ελαττώματα.

Προφανώς, δύσκολα θα πάθουμε κάτι από ένα ελαιόλαδο που έχει συσκευαστεί πέρυσι ή πρόπερσι. Άλλωστε το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται και ως συντηρητής τροφίμων. Το θέμα όμως είναι να κρατά την ιδιότητα του εξαιρετικού παρθένου, να έχει δηλαδή εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr