Αυγοφέτες: ο θρίαμβος του απλού

Χρυσαφένιες και λαχταριστές, γλυκές ή αλμυρές, αλλά πάντοτε αφράτες, έρχονται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μιλούν όλες τις γλώσσες του πλανήτη.

Ναι, ναι, ξέρω και κατανοώ. Η λέξη «αυγοφέτες» έχει ήδη φέρει στο μυαλό όλων τις εποχές που η μητέρα έπαιρνε χοντρές φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, τις βουτούσε σε γάλα και αυγό, τις τηγάνιζε σε καυτό λάδι και τις πασπάλιζε με κρυσταλλική ζάχαρη. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο παρόμοιες μνήμες ενώνουν μια τεράστια πληθυσμιακή ομάδα που απολαμβάνει το ίδιο έδεσμα με παραλλαγές, από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, αδιάλειπτα και με την ίδια πάντα όρεξη. Το french toast, όπως είναι διεθνώς γνωστές οι αυγοφέτες, είναι ένα δημοφιλές παρασκεύασμα που συναγωνίζεται τα pancakes στο πρωινό και το brunch. Μια απλή και εύκολη νοστιμιά που πιστεύεται ότι προέρχεται από το γαλλικό pain perdu (ξεχασμένο ψωμί), αλλά ιστορικά αποδεικνύεται πως ξεκίνησε την καριέρα της ήδη από τις ημέρες της αρχαίας Ρώμης και παρέμεινε αγαπητή ανά τους αιώνες. Η ιστορία της έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς στην πορεία της συναντήθηκε με φτωχούς ιππότες, μέθυσε με αλκοόλ και μπερδεύτηκε σε γραμματικά λάθη.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr