Ελαιόλαδο: Οι 4 βασικοί τύποι και οι χρήσεις τους στην κουζίνα (+συνταγές)

Το ελαιόλαδο, το υλικό που ταυτίζεται με την ελληνική κουζίνα, δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις επί του γενικού, αλλά μόνο κάποιες συγκεκριμένες διευκρινίσεις για τα κριτήρια ποιότητάς του και τις πλέον ενδεδειγμένες γαστρονομικά και τεχνικά χρήσεις του ανάλογα με τον τύπο του.

Οι τύποι των ελαιόλαδων ορίζονται κυρίως από αντικειμενικά τεχνικά στοιχεία, που αφορούν στον τρόπο παραγωγής τους και σε μετρήσεις οξύτητας, αλλά στις υψηλότερες ποιοτικές κατηγορίες υπεισέρχεται και η οργανοληπτική αξιολόγηση από ειδικούς που ορίζει κυρίως τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικό παρθένο». Σημειώνω εδώ πως το χρώμα, αν και μας επηρεάζει σε μια ενστικτώδη ερασιτεχνική αξιολόγηση, δεν αποτελεί στοιχείο ποιότητας στα ελαιόλαδα.

Το «εξαιρετικό παρθένο» είναι ο πλέον σημαντικός τύπος ελαιόλαδου καθώς βρίσκεται στη κορυφή της ποιοτικής αξιολόγησης και συνεπάγεται ένα ελαιόλαδο που μπορεί κανείς να απολαύσει κυρίως ωμό, καθώς έχει κατά τεκμήριο έντονη και μεστή γεύση. Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελείται από μια ποικιλία ελιάς ή από χαρμάνι διαφορετικών.

Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν πολύ διαφορετική γευστική ταυτότητα μεταξύ τους, καθώς αυτή εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν τη ποικιλία της ελιάς, τη περιοχή, τον χρόνο και τρόπο συγκομιδής και τελικής επεξεργασίας. Έτσι υπάρχουν και σημαντικές ποιοτικές διαβαθμίσεις ανάμεσα στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που αντικατοπτρίζονται συνήθως στη τιμή τους.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr