8 ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα με… εξειδίκευση σε συγκεκριμένα γλυκά

Από λαχταριστά λουκούμια και σιροπιαστές τουλούμπες μέχρι λινδιακά μελεκούνια, πληθωρικές καριόκες και τραγανές μάντολες, ξεχωρίσαμε 8 ζαχαροπλαστεία σε όλη τη χώρα.

Αθήνα
Λουκουμάδες Κτιστάκη
Μικροί, τραγανοί απέξω και ζουμεροί εσωτερικά. Με το που τους δαγκώνετε, σκάνε σαν γλυκά πυροτεχνήματα στον ουρανίσκο αφήνοντας όλο το σιρόπι τους να γεμίσει το στόμα σας. Αυτοί είναι οι «αμαρτωλοί» λουκουμάδες με καταγωγή από τα Χανιά, που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή από το 1912. Τότε ήταν που ο παππούς Θοδωρής Κτιστάκης επέστρεψε από Αλεξάνδρεια έχοντας τη συνταγή στην τσέπη και άνοιξε το πρώτο μαγαζί.

Αργότερα, το 1950, ήρθε στην Αθήνα, σε έναν μικρό χώρο στην Αγίου Κωνσταντίνου, για να μετακομίσει μετά στην οδό Σωκράτους. Εκεί, σήμερα, ο εγγονός Θοδωρής φτιάχνει επίσης στο χέρι αυτούς τους στρογγυλούς λουκουμάδες που μοιάζουν με τα σιροπιαστά γλυκά. Σερβίρονται με λίγη κανέλα και σουσάμι και ακόμα κι αν κρυώσουν, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.
Σωκράτους 59, Αθήνα, τηλ. 210 5240891

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr