Παρμεζάνα, Γκράνα ή Πεκορίνο Ρομάνο: ποιο το ιδανικό τριμμένο τυρί για τα ζυμαρικά μας;

Παρμεζάνα, Γκράνα ή Πεκορίνο Ρομάνο: ποιο το ιδανικό τριμμένο τυρί για τα ζυμαρικά μας;

Η παρμεζάνα με τη γεμάτη νοστιμιά, μεστή και ώριμη γεύση, τη τριφτή υφή και την ελαφριά αλμύρα, είναι η βασίλισσα των τυριών της Ιταλίας, με παγκόσμια αναγνώριση και κατανάλωση, κυρίως ως το ιδανικό τριμμένο τυρί σε ζυμαρικά.

Παρμεζάνα, Γκράνα ή Πεκορίνο Ρομάνο: ποιο το ιδανικό τριμμένο τυρί για τα ζυμαρικά μας;
Είναι ένα τυρί που γίνεται από αγελαδινό γάλα, με μακρούς χρόνους ωρίμανσης που συνήθως φτάνουν τους 24 μήνες. Χωρίς να χαθούμε σε λεπτομέρειες, σημειώνω πως η κορυφαία ποιότητα της παρμεζάνας είναι η Reggiano, όπου το γάλα προέρχεται από μια αυστηρά συγκεκριμένη περιοχή στις Ιταλικές επαρχίες της Πάρμα και της Emilia Romagna και παλαιώνει κατ’ ελάχιστο 12 μήνες. Υπάρχει μια πιο «οικονομική» εκδοχή αυτού του τύπου τυριού, που τυπικά δεν ονομάζεται παρμεζάνα αλλά Grana Padano και γίνεται με συναφή τρόπο σε μια ευρύτερη περιοχή στη κοιλάδα του ποταμού Po στη Βόρεια Ιταλία και ωριμάζει κατ’ ελάχιστο 9 μήνες.

Η βασική διαφορά τους στη γεύση είναι η ένταση της, όπου στη περίπτωση της παρμεζάνας ρετζιάνο είναι σαφώς πιο μεστή , ενώ στη γκράνα είναι πιο ήπια. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει πως ως επιτραπέζιος μεζές η ρετζιάνο, η πραγματική παρμεζάνα είναι αχτύπητη, αλλά ως τριμμένο τυρί πάνω σε ζυμαρικά η γκράνα λειτουργεί πιο διακριτικά χωρίς να καπελώνει τις γεύσεις της σάλτσας, όπως η ρετζιάνο.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης