Νίκος: η τυρόπιτα θρύλος της Νέας Σμύρνης

Νίκος: η τυρόπιτα θρύλος της Νέας Σμύρνης

Μια ανάσα από το γήπεδο του Πανιωνίου και τη θρυλική ΛΑΝΣ, στο εργαστήρι του κυρίου Νίκου, μεράκι και σμυρναίικη παράδοση ζυμώνονται καθημερινά σε μια συνταγή επιτυχίας που κρατά σχεδόν 50 χρόνια.

Νίκος: η τυρόπιτα θρύλος της Νέας Σμύρνης
Τον ξέρουν όλοι με το μικρό του όνομα τον κύριο Νίκο. Οι μαθητές που έρχονται να τον αγκαλιάσουν και να πάρουν μια τυρόπιτα πριν από το σχολείο, οι φίλαθλοι του Πανιωνίου τις Κυριακές, οι φίλοι, πια, συνταξιούχοι που φτάνουν ανυπόμονοι στις 7 παρά το πρωί: «Νίκο, άνοιξε, θέλουμε καφέ!».

Ο Νίκος Κώστογλου έμαθε την τέχνη της χειροποίητης πίτας από τον Μικρασιάτη πατέρα του, τον Γιώργο, που κατέφτασε από τη Σμύρνη στην Αθήνα κουβαλώντας τις μνήμες από την πατρίδα του. Ο παππούς Γιώργος ήταν φούρναρης και άριστος χειροτέχνης της παραδοσιακής γαλλικής σφολιάτας, αφού ένας Γάλλος που βρέθηκε κάποτε για τρεις μήνες στη Σμύρνη θέλησε να του μάθει όλα τα μυστικά. Μυστικά που αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα στον γιο του, όταν από τη θέση του δασκάλου πια έλεγχε επιμελώς τις γραμμές του βουτύρου στην πλούσια σφολιάτα. Το 1977 ο Νίκος αποφασίζει να πάρει τα ηνία του εργαστηρίου από τον θείο και τον πατέρα του που τον συμβούλευσε: «Αν δεν το αγαπάς και δεν κρατήσεις την αυθεντικότητα και την ποιότητα σε όλο αυτό, θα φύγεις νύχτα».

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή