Αδελφοί Τριδήμα: Οι αλλαντοποιοί της Άνδρου

Αδελφοί Τριδήμα: Οι αλλαντοποιοί της Άνδρου

Από τα παραδοσιακά χοιροσφάγια στη σύγχρονη αλλαντοποίηση, όλα είναι μια απόφαση δρόμος που βασίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης.

Chios_Tridimas_33_-_NET
Η αλλαντοποιία, ως τέχνη, για να εφαρμοστεί σωστά προϋποθέτει τόσο την ύπαρξη μιας καλής και ποιοτικής πρώτης ύλης, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί τη βάση του όλου πράγματος, όσο και τις κατάλληλες γνώσεις πάνω στη μετέπειτα επεξεργασία του κρέατος, στις τεχνικές καπνίσματος και ωρίμανσης. Σε αυτά τα δύο πρέπει να προσθέσουμε και τη βούληση για την εξέλιξη της υπάρχουσας παράδοσης δημιουργώντας νέα είδη αλλαντικών. Με αυτή τη λογική ξεκίνησε η δραστηριότητα των αδελφών Τριδήμα, των οποίων η διαδρομή στον χώρο της αλλαντοποιίας ξεκινά επισήμως το 2014 ως η τρίτη γενιά παράδοσης στην εκτροφή, σφαγή και επεξεργασία κρέατος. Παράλληλα, τον ίδιο χρόνο, ανοίγουν το πρώτο τους κρεοπωλείο στο Γαύριο της Άνδρου. Το 2019 δημιουργούν το πρώτο σύγχρονο αλλαντοποιείο στο νησί χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες, όχι μόνο από το νησί, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Best seller τους τα παραδοσιακά λουκάνικα, που παρασκευάζονται βάσει οικογενειακής συνταγής, όπως και η λούζα, καπνιστή ή αέρος. Τον κατάλογο με τα προϊόντα συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, η τζιλαδιά (πηχτή) Άνδρου, η χοιρινή καπνιστή μπριζόλα σε ξύλο οξιάς, το καπνιστό ψαρονέφρι αλλά και το πολύ ενδιαφέρον πρόβειο προσούτο.

Στο νησί όλα είναι αλλιώς
Ο Κώστας Τριδήμας μού εξηγεί πως «ένα από τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να παράγεις αλλαντικά σε νησί είναι ότι το ιώδιο και το αλάτι υπάρχουν από κοινού στη διατροφή των ζώων, τα οποία κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 90% δεν είναι σταβλισμένα αλλά βόσκουν ελεύθερα σε μεγάλες εκτάσεις. Εκτός της τροφής που τους δίνεται, τα ζώα καταναλώνουν και άγρια βότανα, όπως ρίγανη, που συμβάλλει στη γεύση που αποκτά το κρέας τους».

Όταν τον ρωτάω για την άλλη πλευρά του νομίσματος, τις δυσκολίες που αναγκαστικά πάνε χέρι-χέρι με το νησί, μου απαντάει: «Το κόστος για να έρθουν στην Άνδρο οι ζωοτροφές, αλλά και οποιαδήποτε μεταφορά, είναι υψηλότερο σε σχέση με το αν η μονάδα βρισκόταν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, ένα από τα προβλήματα που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια είναι και αυτό της λειψυδρίας».

Κλείσιμο
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης