Σεβίτσε στο σπίτι: Τα μυστικά και οι κανόνες παρασκευής

Σεβίτσε στο σπίτι: Τα μυστικά και οι κανόνες παρασκευής

Το εκ Περού προερχόμενο σεβίτσε έχει γίνει πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Όμως όποιος κάνει σεβίτσε σπίτι, οφείλει να γνωρίζει λίγα παραπάνω, αν όχι τόσο για την απόλυτη γαστρονομική του ικανοποίηση, αλλά για σοβαρότερους λόγους υγιεινής.

ceviche-papazumouris-NET
Τι είναι το σεβίτσε
Το σεβίτσε είναι μια μέθοδος μαγειρικής που χρησιμοποιεί την οξύτητα του χυμού των εσπεριδοειδών προκειμένου να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες της σάρκας των θαλασσινών ή των ψαριών ώστε να είναι εύκολα βρώσιμες και να μοιάσουν σε υφή και σύνθεση με το αποτέλεσμα μιας ήπιας θερμικής επεξεργασίας.

Σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία είναι η διάρκεια του μαριναρίσματος στους χυμούς των εσπεριδοειδών που επιλέξατε. Αυτός ο χρόνος εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως η πυκνότητα της σάρκας του ψαριού ή θαλασσινού που έχετε επιλέξει, το μέγεθος που έχουν τα κομμάτια του ψαριού και το PH που έχει η μαρινάδα σας.

Σε ένα κλασικό ψάρι, όπως το λαβράκι ή την τσιπούρα που κόβεται κομματάκια στο μέγεθος των φυσικών μυών του, ο χρόνος που θα χρειαστεί για ν’ αρχίσουν κάποιες μετουσιώσεις στις επιφανειακές πρωτεΐνες είναι περίπου 5′. Στα 10′ με 15′ γίνεται ιδανικό και εσωτερικά, ενώ αν ξεπεράσετε τη μισή ώρα το ψάρι αρχίζει να υπερμαγειρεύεται και να γίνεται πιο στεγνό, ενώ αν ξεπεράσετε την μια ώρα θα αρχίσουν να διαλύονται οι μύες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια εσπεριδοειδή θέλετε και σε όποιον συνδυασμό, με κύρια επιλογή το λάιμ και από κει και πέρα το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ. Μαζί μ’ αυτά στη μαρινάδα μπορείτε να βάλετε και πικάντικα στοιχεία, όπως κρεμμυδάκι, σκόρδο ή και καυτερή πιπεριά, αλλά και αρωματικά όπως κόλιαντρο, μαϊντανό ή σχοινόπρασο.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης