Οι φυλές του παγωτού: Παρφέ και σεμιφρέντο, σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν

Οι φυλές του παγωτού: Παρφέ και σεμιφρέντο, σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν

Το παρφέ και το σεμιφρέντο, αν και πολλοί μπορεί να τα μπερδεύουν δεν ανήκουν στην ίδια «φυλή» παγωτών. Είναι όμως «συγγενείς».

semifredo_mousmoulo_me_giaourti_NET
Για αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τους δεσμούς που τα δένουν, τις διαφορές στην καταγωγή και την παρασκευή τους, αλλά και την ελληνική εκδοχή του «παρφέ» που είναι και η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στη μνήμη, όταν ακούμε το όνομά του.

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη συνταγή με τον όρο «παρφέ» βρίσκεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1869, το «Le livre de Cuisine», του Jules Gouffé, σεφ του παρισινού «Jockey Club». Παρφέ στα γαλλικά σημαίνει «τέλειο, αψεγάδιαστο». Γιατί πήρε αυτή την ονομασία;

Λόγω της απαιτητικής τεχνικής του, καθώς συνδύαζε ιδανική ισορροπία των υλικών του, της ζάχαρης, των υγρών και των λιπαρών στοιχείων, ώστε να επιτευχθεί το κρεμώδες και ταυτόχρονα στέρεο αποτέλεσμα. Αργότερα προστέθηκαν φρούτα, σιρόπια, λικέρ, ξηροί καρποί και το παρφέ έγινε δημοφιλές ανά τον κόσμο. Από το παρφέ -καθώς έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη- γεννήθηκε το σεμιφρέντο στην Ιταλία. Η μεγάλη διαφορά τους έγκειται στον τρόπο διαχείρισης των αυγών στην παρασκευή τους. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως», το γαλλικό παρφέ περιέχει μια pâte à bombe, δηλαδή σιρόπι σε 120°C που προστίθεται σε χτυπημένους κρόκους, ενώ το σεμιφρέντο περιέχει ιταλική μαρέγκα, δηλαδή χτυπημένα ασπράδια που περιχύνονται με καυτό σιρόπι και ομογενοποιούνται. Το ελληνικό παρφέ, όπως το γνωρίζουμε, περιέχει ξηρούς καρπούς και φρουί γλασέ.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης