Τοξικές αφλατοξίνες στα φιστίκια: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τοξικές αφλατοξίνες στα φιστίκια: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τι είναι οι αφλατοξίνες; Πού κρύβονται και πότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξής τους;

Τοξικές αφλατοξίνες στα φιστίκια: Τι πρέπει να προσέχουμε
Οι αφλατοξίνες είναι από τις πιο τοξικές ουσίες που απαντώνται στη φύση, παράγονται από μύκητες όπως ο Aspergillus flavus και ο Aspergillus parasiticus, και αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα και καρπούς, όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα. Οι ουσίες αυτές είναι εξαιρετικά τοξικές, καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες, με την αφλατοξίνη Β1 να θεωρείται το ισχυρότερο γνωστό καρκινογόνο για το ήπαρ. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν καρπούς με αλλοιωμένη όψη και σημάδια μούχλας. Αν και η νομοθεσία και οι έλεγχοι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο, δεν παρέχουν απόλυτη ασφάλεια, όπως αναφέρει η χημικός MSc Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Πού κρύβονται οι αφλατοξίνες

Πριν σκάσει το κέλυφος, ο πυρήνας (το βρώσιμο μέρος) προστατεύεται από τη μούχλα. Ωστόσο, όταν το κέλυφος σκάσει, η αφλατοξίνη μπορεί εύκολα να μολύνει τον καρπό. Η παραγωγή αφλατοξίνης είναι βέλτιστη σε υψηλές θερμοκρασίες και η μόλυνση είναι πιο έντονη σε θερμά και υγρά κλίματα, τα οποία είναι και ιδανικά για την ανάπτυξη του φιστικιού. Αν και η μόλυνση θεωρείται κυρίως πρόβλημα σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αφλατοξίνες έχουν εντοπιστεί και σε εύκρατες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής (FAO).

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης