Η νέα εφαρμογή AIRIS της Vitex δημιουργήθηκε για να βρίσκουμε τις αποχρώσεις που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας.
Πώς οι βάφλες έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στον κόσμο;
Πώς οι βάφλες έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στον κόσμο;
Πλέον οι βάφλες είναι πολύ δημοφιλείς στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ωστόσο δεν ήταν πάντα τόσο διάσημες.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Dining With The Ancient Romans», Giorgio Franchetti, το τραγανό αυτό γλύκισμα προέρχεται από την Αρχαία Ρώμη και πιο συγκεκριμένα θυμίζει το γλύκισμα crustula.
Το γλύκισμα των Αρχαίων Ρωμαίων
Μέσα από την έρευνά του ο Franchetti, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η crustula είναι η γλυκιά εκδοχή του panis obelius, ενός είδους ψωμιού με ελιές και φρέσκα σύκα που φτιαχνόταν στην Αρχαία Ελλάδα, ψηνόταν ανάμεσα σε δύο καυτές πλάκες και καταναλωνόταν σε λατρευτικές εκδηλώσεις για τον θεό Διόνυσο.
«Τα crustula (πληθυντικός του «crustulum») ήταν ένα είδους μπισκότου φτιαγμένο από αλεύρι, μέλι και λαρδί. Οι σημερινές βάφλες φτιάχνονται από βούτυρο, ωστόσο ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος γράφει ότι η χρήση του βούτυρου διαφοροποιούταν ανάμεσα σε αριστοκράτες και απλούς πολίτες.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Giorgio Franchetti.
Ο όρος «crustulum» αναφέρεται σε πολύ τραγανά επίπεδα μπισκότα που είχαν μία κρούστα που «έλιωνε» στο στόμα, σύμφωνα με κείμενα Ρωμαίων συγγραφέων και ψηνόταν όπως και οι σημερινές βάφλες ανάμεσα σε δύο ζεσταμένες πλάκες. Τα συγκεκριμένα μπισκότα καταναλώνονταν αρχικά κατά τη διάρκεια ρωμαϊκών θρησκευτικών τελετών και πωλούνταν από υπαίθριους πωλητές. Μετέπειτα το γλύκισμα έγινε ένα είδος ανταμοιβής που έδιναν οι δάσκαλοι πλούσιων οικογενειών στους καλύτερους μαθητές τους.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι Ρωμαίοι λάτρευαν το τυρί και απεχθάνονταν το βούτυρο, το οποίο θεωρούσαν κακό υποπροϊόν του γάλακτος, που χρησιμοποιούταν κατά κόρον σε προϊόντα κοσμετολογίας. Γι’ αυτό το λόγο και επέλεγαν να παρασκευάζουν τα μπισκότα από λαρδί.
Πώς λοιπόν τα crustula έγιναν η βάφλα που γνωρίζουμε σήμερα;
Ο Οράτιος στα ποιήματά του αναφέρει ότι τα crustula δίνονταν στα παιδιά για να τα πείσουν να μάθουν τα γράμματα του αλφάβητου. Μέσα στα χρόνια, όλες οι εκδοχές αυτών των μπισκότων άρχισαν να σερβίρονται στο τέλος των γευμάτων. Το ιταλικό μπισκότο ferratella που υπάρχει μέχρι και σήμερα θεωρείται ο απόγονος των μπισκότων crustula και ο πρόγονος των βαφλών. Το όνομα ferratelle προέρχεται από τον τρόπο μαγειρέματός του, αφού ψηνόταν ανάμεσα σε δύο μεταλλικές βέργες και είχε τα γνωστά μικρά βαθουλώματα που έχουν οι βάφλες. Τo ferratelle ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ η σημερινή εκδοχή τους κυκλοφορεί σε διαφορετικά σχήματα με κάποια από αυτά να μοιάζουν με αστέρι, καρδιά ή ακόμη και διαμάντι. Ένας από τους καλύτερους παραγωγούς ferratelle το L’Aquila, φτιάχνει εκδοχές του γλυκού με δεντρολίβανο, τις οποίες συνδυάζει με prosecco.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Το γλύκισμα των Αρχαίων Ρωμαίων
Μέσα από την έρευνά του ο Franchetti, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η crustula είναι η γλυκιά εκδοχή του panis obelius, ενός είδους ψωμιού με ελιές και φρέσκα σύκα που φτιαχνόταν στην Αρχαία Ελλάδα, ψηνόταν ανάμεσα σε δύο καυτές πλάκες και καταναλωνόταν σε λατρευτικές εκδηλώσεις για τον θεό Διόνυσο.
«Τα crustula (πληθυντικός του «crustulum») ήταν ένα είδους μπισκότου φτιαγμένο από αλεύρι, μέλι και λαρδί. Οι σημερινές βάφλες φτιάχνονται από βούτυρο, ωστόσο ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος γράφει ότι η χρήση του βούτυρου διαφοροποιούταν ανάμεσα σε αριστοκράτες και απλούς πολίτες.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Giorgio Franchetti.
Ο όρος «crustulum» αναφέρεται σε πολύ τραγανά επίπεδα μπισκότα που είχαν μία κρούστα που «έλιωνε» στο στόμα, σύμφωνα με κείμενα Ρωμαίων συγγραφέων και ψηνόταν όπως και οι σημερινές βάφλες ανάμεσα σε δύο ζεσταμένες πλάκες. Τα συγκεκριμένα μπισκότα καταναλώνονταν αρχικά κατά τη διάρκεια ρωμαϊκών θρησκευτικών τελετών και πωλούνταν από υπαίθριους πωλητές. Μετέπειτα το γλύκισμα έγινε ένα είδος ανταμοιβής που έδιναν οι δάσκαλοι πλούσιων οικογενειών στους καλύτερους μαθητές τους.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι Ρωμαίοι λάτρευαν το τυρί και απεχθάνονταν το βούτυρο, το οποίο θεωρούσαν κακό υποπροϊόν του γάλακτος, που χρησιμοποιούταν κατά κόρον σε προϊόντα κοσμετολογίας. Γι’ αυτό το λόγο και επέλεγαν να παρασκευάζουν τα μπισκότα από λαρδί.
Πώς λοιπόν τα crustula έγιναν η βάφλα που γνωρίζουμε σήμερα;
Ο Οράτιος στα ποιήματά του αναφέρει ότι τα crustula δίνονταν στα παιδιά για να τα πείσουν να μάθουν τα γράμματα του αλφάβητου. Μέσα στα χρόνια, όλες οι εκδοχές αυτών των μπισκότων άρχισαν να σερβίρονται στο τέλος των γευμάτων. Το ιταλικό μπισκότο ferratella που υπάρχει μέχρι και σήμερα θεωρείται ο απόγονος των μπισκότων crustula και ο πρόγονος των βαφλών. Το όνομα ferratelle προέρχεται από τον τρόπο μαγειρέματός του, αφού ψηνόταν ανάμεσα σε δύο μεταλλικές βέργες και είχε τα γνωστά μικρά βαθουλώματα που έχουν οι βάφλες. Τo ferratelle ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ η σημερινή εκδοχή τους κυκλοφορεί σε διαφορετικά σχήματα με κάποια από αυτά να μοιάζουν με αστέρι, καρδιά ή ακόμη και διαμάντι. Ένας από τους καλύτερους παραγωγούς ferratelle το L’Aquila, φτιάχνει εκδοχές του γλυκού με δεντρολίβανο, τις οποίες συνδυάζει με prosecco.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα