Διατροφή και Ψυχολογία: Πώς να ελέγξετε την ποσότητα που τρώτε

H Ιωάννα Κύπριου, Nutrition, Health & Wellness Coach, μιλά στο Cantina για το πώς να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις ποσότητες του φαγητού μας

Η πρόσληψη της κατάλληλης ποσότητας φαγητού είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα. Η σωστή διαχείριση των ποσοτήτων μας βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα, να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχικά, και να υποστηρίζουμε τη συνολική μας υγεία. Όταν μπορούμε να τρώμε συνειδητά και χωρίς ακρότητες, αποφεύγουμε τη δυσφορία, την καταπόνηση του πεπτικού συστήματος και τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον η υπερβολική ή η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως αύξηση βάρους, έλλειψη ενέργειας, ανισορροπία θρεπτικών στοιχείων, ακόμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Γιατί είναι προτιμότερο να ξεκινάμε από τον έλεγχο της ποσότητας;
H ρύθμιση της ποσότητας συχνά αποδεικνύεται πιο σημαντική από την επιλογή των ίδιων των τροφίμων. Ακόμα και τα πιο υγιεινά τρόφιμα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα βάρους ή σε πεπτικές διαταραχές. Τρώγοντας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, παρέχουμε στο σώμα την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, χωρίς να το επιβαρύνουμε με περιττή ενέργεια.

Επίσης, το να επικεντρωνόμαστε κυρίως σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να μας ωθήσει να χάσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας. Όταν μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να τρώμε τις ποσότητες που πραγματικά μας αντιστοιχούν, ενισχύουμε τη φυσική μας ικανότητα να διατηρούμε ένα υγιές βάρος και συνολική ευεξία.

Πριν προχωρήσουμε σε συμβουλές για τον περιορισμό της ποσότητας φαγητού, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε αν αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Ο έλεγχος της ποσότητας μπορεί να γίνει πιο δύσκολος όταν είμαστε πολύ αυστηροί με τις επιλογές των τροφίμων. Επομένως, είναι καλό να εστιάσουμε αρχικά σε αυτό και να θέσουμε σταδιακά βήματα για την επίτευξή του.

Πώς θα το πετύχουμε; Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις μερίδες σας αποτελεσματικά.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr