Γιατί η μουσταλευριά είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας αυτή την εποχή

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με υπέροχη γεύση, μας δίνει την ευκαιρία για γλυκές απολαύσεις με τον πιο υγιεινό τρόπο

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της ελληνικής επικράτειας, μπαίνοντας το φθινόπωρο, δεν υπήρχε σπίτι χωρίς μούστο και μουσταλευριά. Αυτό το γλύκισμα με την γλυκιά γεύση, την κρεμώδη υφή που θυμίζει πλούσια κρέμα και το έντονο άρωμά, γεμάτο από τη φρεσκάδα του σταφυλιού και των μπαχαρικών, αποτελεί αναπόσπαστη μνήμη των παιδικών μας χρόνων.

Τρόπος παρασκευής

Παραδοσιακά, η μουσταλευριά παρασκευαζόταν μετά τον τρύγο, όταν τα σταφύλια ήταν φρέσκα και ώριμα. Ήταν μια απόλαυση που προσφερόταν στα παιδιά και τους ενήλικες ως ένα γλυκό με υψηλή διατροφική αξία. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του μούστου μαζί με στάχτη, μια πρακτική που μειώνει την οξύτητα και σταθεροποιεί το pH του μούστου, βελτιώνοντας τη γεύση του τελικού προϊόντος. Η χρήση στάχτης είναι μια αρχαία μέθοδος, και πέρα από το ρόλο της στη γεύση, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων ουσιών και διατηρεί τον μούστο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρείται ο αφρός που σχηματίζεται στην επιφάνεια του. Στη συνέχεια, προστίθεται το αλεύρι, το οποίο βοηθά στην πήξη του μείγματος, δημιουργώντας την απαλή και κρεμώδη υφή της μουσταλευριάς.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr