Ποια είναι ακριβώς η θερμοκρασία δωματίου;

Θερμοκρασία δωματίου. Ένας όρος που έχετε δει χιλιάδες φορές σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Πώς, όμως, ακριβώς προσδιορίζεται; Eίναι η ίδια σε όλο τον κόσμο;

Όπως ίσως ήδη φαντάζεστε ο όρος είναι υποκειμενικός, διότι η θερμοκρασία της δικής σας κουζίνας, δεν είναι απαραίτητα η ίδια με τη δική μας. Ο όρος, ουσιαστικά, αναφέρεται στη θερμοκρασία που έχει ένα τρόφιμο που δεν βρίσκεται στο ψυγείο. Μέχρι και πριν την εφεύρεση του, τα τρόφιμα διατηρούνταν σε κελάρια και όχι στη θερμοκρασία που έχει ένα μέσο ψυγείο. Στην Αμερική, τη δεκαετία του 1950 το ψυγείο αποτελούσε μία συχνή οικιακή συσκευή, στην οποία τοποθετούνταν τρόφιμα, όπως το βούτυρο και τα αυγά που μέχρι τότε έμεναν εκτός ψυγείου. Έτσι, τα βιβλία μαγειρικής σιγά σιγά άρχισαν να αναφέρουν όλο και περισσότερο τον όρο «θερμοκρασία δωματίου» για να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτής και της «θερμοκρασίας ψυγείου».

Ποια είναι η θερμοκρασία δωματίου;

Δεν είναι κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία, αφού υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Δανός επιστήμονας Povl Ole Fanger άρχισε να ερευνά ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το μεταβολισμό, τα ρούχα, τον αέρα, την υγρασία, καθώς και άλλους παράγοντες, με τα ευρήματά του να επηρεάζουν, σημαντικά, συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC). Η καλύτερη θερμοκρασία ενός εσωτερικού χώρου είναι, λοιπόν, διαφορετική ανά γεωγραφική περιοχή και σχετίζεται φυσικά και με το φύλο και την ηλικία του κάθε ατόμου ακόμη και αν αναφερόμαστε σε άτομα που κατοικούν στο ίδιο μέρος.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr