Πώς το πρωινό του σήμερα βάζει την πρωτεΐνη στο επίκεντρο

Πώς το πρωινό του σήμερα βάζει την πρωτεΐνη στο επίκεντρο

Οι νέες διατροφικές τάσεις στο πρωινό απορρίπτουν τα επεξεργασμένα προϊόντα και στρέφονται σε υγιεινές επιλογές που δυναμώνουν σώμα και πνεύμα

auga_avokado_net
Η συστηματική κατανάλωση πρωινού συνδέεται με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία σε όλες τις ηλικίες, καθώς και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, παλαιότερες λανθασμένες αντιλήψεις οδήγησαν σε γρήγορες, λιγότερο θρεπτικές επιλογές, όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα επεξεργασμένα προϊόντα. Το αποτέλεσμα ήταν να αντικαταστήσουμε παραδοσιακά και φυσικά θρεπτικά προϊόντα, όπως το τυρί, το βούτυρο και το μέλι, με υποκατάστατα χαμηλής ποιότητας χάνοντας την ουσία τού τι πρέπει πραγματικά να καταναλώνουμε.

Από το «ψωμί και ελιά» στις «νιφάδες με γάλα»
Στο παρελθόν, το πρωινό των Ελλήνων δεν ήταν ακριβώς το πρώτο γεύμα της ημέρας όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Πολλοί εργάτες και αγρότες ξεκινούσαν την ημέρα τους αχάραγα, με ένα ποτήρι νερό ή γάλα ή ακόμη και κρασί. Το δυναμωτικό γεύμα της ημέρας πλησίαζε περισσότερο στο σημερινό δεκατιανό και καταναλωνόταν αργότερα το πρωί, μετά από κάποιες ώρες δουλειάς. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στις χειρωνακτικές ή αγροτικές εργασίες, οι άνθρωποι έπαιρναν μαζί τους ψωμί, ελιές, τυρί ή ξηρούς καρπούς. Τα αυγά, ο τραχανάς, τα ζυμαρικά και οι πίτες ήταν επίσης συνηθισμένα πρωινά κυρίως στα ορεινά χωριά και αντίστοιχα ο ντοματοπελτές στα νησιά. Οι ξηροί καρποί, καθώς και τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, συμπλήρωναν τη θρεπτική αξία του γεύματος. Το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι αποτελούσαν επίσης βασικά στοιχεία του πρωινού και συνδυάζονταν με ψωμί ή μέλι. To 1975 οι επεξεργασμένες νιφάδες καλαμποκιού ήρθαν στην Ελλάδα αλλάζοντας σταδιακά την ιστορία του πρωινού. Σε μια τυπική μερίδα πρωινού, ο συνδυασμός «ψωμί, πλήρες γάλα, μια φέτα τυρί και τρεις ελιές» περιέχει περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης, παρέχοντας σημαντική θρεπτική αξία. Ο συνδυασμός «τραχανάς και πλήρες γάλα» προσφέρει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ ο συνδυασμός «επεξεργασμένα δημητριακά (30 γρ.) και πλήρες γάλα» περιέχει περίπου 11 γρ. πρωτεΐνης, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πρόσθετη ζάχαρη. «Συγκριτικά, μπορούμε να πούμε ότι οι παραδοσιακοί συνδυασμοί είναι πιο ισορροπημένοι και προσφέρουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης με υψηλότερη θρεπτική αξία», εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Παναγιώτης Ζήσης.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης