Τι είναι το umami και πώς το δημιουργούμε στα πιάτα μας

Τι είναι το umami και πώς το δημιουργούμε στα πιάτα μας

Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης μας εξηγεί τι είναι το umami και πως μπορούμε να το δημιουργήσουμε στο φαγητό που μαγειρεύουμε.

spaghetti_bolognese_net
To umami είναι η πέμπτη διάσταση της γεύσης, που αναγνωρίζεται απ’ τους αισθητήρες της γλώσσας μας στο φαγητό, όπως το πικρό, ξινό, αλμυρό και γλυκό που γνωρίζαμε παραδοσιακά. Η λέξη ουμάμι προέρχεται απ’ τα Ιαπωνικά, μιας και εκεί πρωτοαναγνωρίστηκε η ύπαρξή της ως γευστική διάσταση, και σημαίνει ευχάριστη, νόστιμη γεύση. Όταν κάποιος πρωτακούει ότι το umami σηματοδοτεί την ευχάριστη νοστιμιά, μπλέκεται λίγο, γιατί δεν είναι σίγουρος πως θα το αναγνωρίσει. Ο λόγος είναι ότι το umami είναι περισσότερο αίσθηση μετά την εμπειρία, χωρίς ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, όπως οι άλλες 4 γευστικές διαστάσεις. Ο τρόπος να το αντιληφθούμε σιγά – σιγά, είναι να νιώσουμε την ύπαρξή του σε μερικά κλασικά φαγητά και παρασκευές, που το περιέχουν. Και έχει σημασία να αντιληφθούμε σταδιακά τι είναι umami, γιατί θα μας βοηθήσει στο να κάνουμε πιο νόστιμα τα φαγητά μας, χρησιμοποιώντας τεχνικές και υλικά, που ανεβάζουν ακριβώς αυτή την ευχάριστη νοστιμιά.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης