Τα burger των Ελλήνων σεφ που πρέπει να δοκιμάσετε

Έξι καταξιωμένοι μάγειρες δημιουργούν και σερβίρουν στο χέρι burger εστιατορικού επιπέδου, ξαναγράφοντας τους κανόνες του σύγχρονου street food

HANKY PANKY
O 29χρονος Γρηγόρης Κίκης (Upon, Hervé), μετρώντας 15 χρόνια στις κουζίνες και αμέτρητες γαστρονομικές εμπειρίες από τα ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφασίζει να φτιάξει το smash των ονείρων του. Σε ένα concept παιχνιδιάρικο, κουτάκια με χαρούμενους αστροναύτες και χαρτιά περιτυλίγματος εμπνέονται από τη μεγαλύτερη και διασημότερη αλυσίδα burgers στον κόσμο. Το smash, ζουμερό και λίγο μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα προσαρμόζεται, σύμφωνα με τον Γρηγόρη, στα ελληνικά δεδομένα και «αλατίζεται» με γάρο μοσχαριού. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές καλύπτουν όλα τα γούστα: πλούσια «μανιταρένιο» To The Moon –με κλειστά τα μάτια για τους φαν της τρούφας– και Double Trouble με διπλή ποσότητα τσένταρ - μπέικον για τους πιο κλασικούς. Όσοι το προτιμούν καπνιστό, δεν έχουν άλλη επιλογή από το Smoky Gun, όπου το Μετσοβόνε, τα γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια με miso και η καπνιστή μαγιονέζα βρίσκονται σε απολαυστική ισορροπία.
Δεινοχάρους 1, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3453783

ORTSAG, NextGen Street Resto

Οι σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Κώστας Μπαρούτης και Χρήστος Ρήγας δημιούργησαν ένα burger house εστιατορικού επιπέδου που σέβεται τις αρχές της βιωσιμότητας. Τίποτα δεν πάει χαμένο από τα leftovers του γειτονικού μισελενάτου CTC. Όλα ζωντανεύουν ξανά σε νέες μαγειρικές συνθέσεις από την έμπειρη ομάδα του ORTSAG που γνωρίζει πώς να ταιριάζει με ισορροπία τα υλικά. Έτσι, κάθε συνδυασμός γεύσεων στα burgers του βασικού μενού είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Το μπιφτέκι από κιμά Black Angus στο Double Smashed αποκτά έξτρα ένταση και την υγρασία που χρειάζεται από τη μαγιονέζα τηγανητού αυγού. Η χειροποίητη τυροκαυτερή δίνει στο burger με κοντοσούβλι ταυτότητα πέρα για πέρα ελληνική και η μαγιονέζα ρόκας χαρίζει δροσερή επίγευση στο πικάντικο τηγανητό κοτόπουλο. Αλλά οι τρεις σεφ δεν σταματούν εκεί. Βρίσκουν τον χώρο να αναπτύξουν λίγο ακόμα τη δημιουργικότητά τους σε limited edition burgers, όπως εκείνο με το χειροποίητο μπριός πατάτας γεμιστό με μοσχαρίσια γλυκάδια, σάλτσα στιφάδο και μαγιονέζα τρούφα – κάστανο. Η χαρά της streed food δημιουργίας.
Κεραμεικού 93-95, Κεραμεικός, τηλ. 210 3412658

EKIBEN KITCHEN
Πριν ακόμα έρθει για τα καλά στην Ελλάδα η επέλαση του smash burger, το δοκιμάσαμε και εντυπωσιαστήκαμε για πρώτη φορά στο Birdman του Άρη Βεζενέ. Εδώ και μερικά χρόνια το διάσημο Birdman smash βρήκε το νέο του σπίτι στο Ekiben και συνεχίζει να σαρώνει σε πωλήσεις από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Πού βασίζεται η επιτυχία της signature συνταγής; Στην απλότητα και την απόλυτη ισορροπία των γεύσεων. Αφράτο potato roll, διπλό τσένταρ, κρεμμύδι και iceberg, ψιλοκομμένα και τραγανά, αγκαλιάζουν ένα εξαιρετικά ψημένο μπιφτέκι από μείγμα Wagyu, ενώ η μαγιονέζα μελιού και η γιαπωνέζικη, ελαφρώς καπνιστή κέτσαπ Tonkatsu έρχονται να δώσουν τη σπιρτάδα που χρειάζεται. Κάθε υλικό ξεχωρίζει στον ουρανίσκο και ταυτόχρονα βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα υπόλοιπα σε ένα burger με ισχυρή ταυτότητα.
Σκούφου 15, Σύνταγμα, τηλ. 211 3332170

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr