Σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα: Τα μυστικά που την κάνουν μοναδική (+συνταγή)

Η παπαλίνα, η παστή σαρδέλα που αλιεύεται στον κόλπο της Καλλονής, παρασκευάζεται με παραδοσιακή μέθοδο και αποτελεί βασικό στοιχείο της λεσβιακής γαστρονομίας

Η παπαλίνα, η παστή σαρδέλα που αλιεύεται στον κόλπο της Καλλονής, παρασκευάζεται με παραδοσιακή μέθοδο και αποτελεί βασικό στοιχείο της λεσβιακής γαστρονομίας. Η φήμη της είναι τόσο ξακουστή, ώστε πριν λίγους μήνες, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, υπέβαλε φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό της Σαρδέλας Καλλονής ως Προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μπορούμε να μιλάμε για το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας με ΠΟΠ πιστοποίηση.

«Οι σαρδέλες μπαίνουν στον Κόλπο της Καλλονής τoν Μάιο για να γεννήσουν. Λόγω της πλούσιας τροφής που βρίσκουν οι γόνοι έχουν γρήγορη ανάπτυξη, οπότε από στα μέσα του καλοκαιριού έχουν το ιδανικό μέγεθος για παπαλίνα. Ακόμα και οι καρποί της ελιάς που δεν μαζεύονται και πέφτουν στη θάλασσα, είναι τροφή για τα ψάρια. Ψάρι που μπαίνει από έξω, μέσα, σε μία εβδομάδα αλλάζει γεύση». εξηγεί στο Cantina ο Μιχάλης Κοσβανής, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ηλιοτρόπιο» στα Παράκοιλα και μας εξηγεί περισσότερες λεπτομέρειες: «Η σαρδέλα ψαρεύεται με δίχτυα, οπότε μέσα στο γρι-γρι, την ώρα που γυρίζει το ψάρι ξελεπιάζει, ενώ η παπαλίνα είναι με λέπι και γι’ αυτό μπορεί να παστωθεί».

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr