Κεντρική Αγορά Βουδαπέστης: H σκεπαστή όαση του comfort-food
Aυθεντικές και λαχταριστές τοπικές γεύσεις, πρώτες ύλες και φρεσκομαγειρεμένα ντόπια πιάτα σε λογικές τιμές σε μια γαστρονομική εμπειρία με αίσθηση θαλπωρής
Πληθωρική και αρκετά βαριά, με γεύσεις μεστές και συχνά πικάντικες ως καυτερές, πλούσιες σάλτσες, αρκετό κρέας, μαγειρεμένα λαχανικά σκέτα ή γεμιστά και βέβαια μια γερή δόση πάπρικας, η ουγγρική κουζίνα σου αφήνει μια αίσθηση θαλπωρής και γίνεται το ιδανικό comfort food για το κεντροευρωπαϊκό χειμωνιάτικο κρύο. Πιάτα σαν το γκούλας-είτε σαν σούπα είτε σαν μαγειρευτό κατσαρόλας-, αλλαντικά σαν τα περίφημα σαλάμια Ουγγαρίας, μοσχάρι, χοιρινό και πάπια, κρύες σαλάτες με τουρσιά στα οποία έχουν αδυναμία οι Ούγγροι, αλλά και σνίτσελ και λουκάνικα, είναι οι γεύσεις που οι επισκέπτες ανυπομονούν να δοκιμάσουν σε εστιατόρια –τα λεγόμενα «étterem»-, πριν κλείσουν το γεύμα τους με ένα κομμάτι στρούντελ, ένα λαχταριστό κομμάτι torta Esterházy, ακόμη κι ένα φρεσκοψημένο kürtőskalács, όπως λέγεται το γνωστό κυλινδρικό chimney cake.
Κι αν υπάρχει ένα μέρος στην πρωτεύουσα, και μάλιστα σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Βουδαπέστης, όπου μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένες τις πιο χαρακτηριστικές, αυθεντικές, και λαχταριστές τοπικές γεύσεις, πρώτες ύλες αλλά και φρεσκομαγειρεμένα ντόπια πιάτα που θα δοκιμάσει σε λογικές τιμές, αυτό είναι αναμφίβολα η Κεντρική Αγορά Τροφίμων, Nagycsarnok ή Vasarcsarnok, όπως αποκαλείται στα ουγγρικά.
Ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο, ένα θησαυροφυλάκιο γεύσεων
Χτισμένη το 1897, η εντυπωσιακή κατασκευή από μέταλλο και γυαλί που δεσπόζει σε κομβικό σημείο στο άκρο της Γέφυρας της Ελευθερίας από την πλευρά της Πέστης και του πολυσύχναστου κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου Váci utca, μπορεί να μην είναι η παλαιότερη, αλλά σίγουρα είναι η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή αγορά τροφίμων της Βουδαπέστης. Ο όρος «Μεγάλη» κεντρική αγορά όπως μεταφράζεται η ονομασία της, αναφέρεται όχι μόνο στο μέγεθός της αλλά και στη σημαντικότητά της ως επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας από την εποχή που οι βάρκες που διέπλεαν τον Δούναβη ξεφόρτωναν σχεδόν δίπλα της τα πιο φρέσκα προϊόντα.
Σήμερα παραμένει μια εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τους Ούγγρους στην καθημερινότητά τους –από τα πρωινά ψώνια για το τραπέζι της ημέρας ως το μεσημεριανό τους διάλειμμα για φαγητό-, να μυηθεί στα χαρακτηριστικότερα φρέσκα προϊόντα της χώρας, να προμηθευτεί αυθεντικά εδέσματα αλλά και καλαίσθητα χειροτεχνήματα και είδη κουζίνας, να δοκιμάσει απολαυστικές σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες επί τόπου, να μαγευτεί και να ξεμυαλιστεί από εκατοντάδες χρώματα, αρώματα και γεύσεις, να διαπιστώσει εν τέλει ότι η ουγγρική κουζίνα εκτός από χορταστική και θρεπτική, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της Ευρώπης. Καθώς μάλιστα παραμένει ανοιχτή καθημερινά, αναλόγως της ημέρας και της ώρας της επίσκεψής σας, θα δείτε κι ένα διαφορετικό της πρόσωπο: Αν για παράδειγμα θέλετε ν' αποφύγετε τα πλήθη, μην ξυπνήσετε νωρίς, αν όμως στόχος σας είναι πάρετε μια γεύση –κυριολεκτικά και μεταφορικά- από το τί μπαίνει στο καλάθι –θα δείτε όντως αρκετούς κατοίκους να κάνουν τα ψώνια τους μέσα σε όμορφα ψάθινα καλάθια- τότε η ώρα που πρέπει να βρεθείτε κάτω από τις αψιδωτές στοές της Vasarcsarnok είναι μεταξύ 8 κι 9 το πρωί καθημερινές και Σάββατα.
Το Σάββατο η κίνηση είναι στο απόγειό της, αφού διοργανώνονται και ξεναγήσεις στο χώρο που συνοδεύονται από γευστικές δοκιμές, συνήθως στα αγγλικά και τα γερμανικά, ενώ δεν λείπουν τα special events όπως αφιερώματα σε προϊόντα συγκεκριμένων περιοχών και κατηγοριών ή παρουσιάσεις της γαστρονομίας άλλων χωρών, από τη Σουηδία ως την Ινδονησία. Οι Κυριακές είναι πιο χαλαρές, ενώ για φωτογράφηση των πολύχρωμων πάγκων ή για να δείτε χωρίς ξεναγό την αγορά με την άνεσή σας, προτιμότερες ώρες είναι μεταξύ 10 και 12 το μεσημέρι ή 14:00-16:00. Το ενδιάμεσο διάστημα δεν έχετε παρά να κάνετε ένα πεντανόστιμο διάλειμμα, όπως οι Ούγγροι που αφήνουν για λίγο δουλειά και υποχρεώσεις για να γευτούν το αγαπημένο τους πιάτο ή ένα φρέσκο σνακ στον πρώτο όροφο.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr