Το βιδιανό: Μια ανερχόμενη κρητική «βεντέτα»

Το βιδιανό: Μια ανερχόμενη κρητική «βεντέτα»

Με περισσότερες από 50 ετικέτες καθαρόαιμων ξηρών Βιδιανών στην αγορά, εμείς επιλέξαμε 20 κρασιά με πλούσια αρώματα που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε

vidiano_chorofia_net
Πριν από τριάντα –ίσως και λιγότερα χρόνια– το Βιδιανό ήταν γνωστό σε έναν κλειστό κύκλο αμπελογράφων και σε μερικούς αμπελοκαλλιεργητές, κυρίως στις περιοχές του κεντρικού και νότιου Ρεθύμνου, που την εύρισκαν σε παλιούς αμπελώνες διάσπαρτη ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες. Βέβαια, δεν πρόκειται για σταφύλι που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Κρήτη. Αντίθετα, παρότι η καταγωγή του είναι άγνωστη, η ύπαρξή του μαρτυρείται από τον 13o ή τον 14o αιώνα, φαίνεται μάλιστα πως συμμετείχε στην κρητική εκδοχή του περίφημου Μαλβαζία οίνου. Για την προέλευση της ονομασίας του, που παλιότερα ήταν Αβιδιανό, έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, όπως ότι σχετίζεται με το χωριό Αβδού, στα σύνορα του Ηρακλείου με το Λασίθι, απ’ όπου φυγάδες ή επαναστάτες το μετέφεραν στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπου επίσης υπάρχει χωριό Αβδανίτες. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι συνδέεται με την ευγενή βενετσιάνικη οικογένεια Vido, που είχε εκτάσεις στο Λασίθι, καθώς σώζεται και μοναστήρι της Παναγίας της Βιδιανής. Πάντως, όπως και να ’χει, η πραγματικότητα είναι ότι χάρη στις προσπάθειες πρωτοπόρων αμπελουργών και οινοποιών, το Βιδιανό βγήκε από την αφάνεια και εξελίχθηκε στην ανερχόμενη «βεντέτα» του κρητικού –και όχι μόνο– αμπελώνα.

Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης