Το τραχανόχορτο και η συνταγή του Χιώτικου τραχανά

Ρωτήσαμε τους Χιώτες τι είναι το τραχανόχορτο και πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός Χιώτικος τραχανάς

To «τραχανόχορτο», ονομάστηκε έτσι από τους Χιώτες γιατί χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στην παρασκευή του τραχανά. Πρόκειται για ένα πολυετές αρωματικό φυτό με ευχάριστη γεύση και η επιστημονική του ονομασία είναι Echinophora tenuifolia, υποείδος sibthorpiana. Είναι αυτοφυές στη Χίο και στις χώρες που βλέπουν προς τη Μεσόγειο. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε κουζίνες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για να αρωματίζει τουρσιά, κεφτέδες και ζυμωμένο τραχανά, ενώ είναι γνωστό στις ανατολικές χώρες και με την ονομασία «tarhana».

Η εξήγηση της επιστήμης
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023 από επιστήμονες της Βουλγαρίας σχετικά με το αιθέριο ελαίο Echinophora tenuifolia subsp. Sibthorpiana αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η προσθήκη του τραχανόχορτου στο αρχικό μείγμα του τραχανά, κατά τη διαδικασία παρασκευής, διεγείρει ορισμένους μικροοργανισμούς που είναι απαραίτητοι για τη διαδικασία της ζύμωσής του. Αν και δεν έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος, από τις μαρτυρίες των ντόπιων μαθαίνουμε ότι ο πληθυσμός του τραχανόχορτου μειώνεται χρόνο με το χρόνο, σημαντικά. Η μείωση επιβεβαιώνεται και από τη βάση δεδομένων ΦΙΛΟΤΗΣ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr