Λέσβος: Όστρακα, σαρδέλα και αλάτι από το φυσικό ιχθυοτροφείο της Καλλονής

Λέσβος: Όστρακα, σαρδέλα και αλάτι από το φυσικό ιχθυοτροφείο της Καλλονής

Το φυσικό ιχθυοτροφείο που δημιούργησε παραδόσεις, αφήνοντας το στίγμα του στην οικονομία και τη γεύση της Λέσβου.

Kaikia_net
Τόπος έρευνας και βιοποικιλότητας από τα αρχαία χρόνια
Ο ημίκλειστος και ρηχός κόλπος της Καλλονής βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα της Λέσβου και συνδέεται με το υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο μέσω ενός στενού στομίου στο νοτιοδυτικό άκρο του. Έχει επιφάνεια 110 Km2, μέγιστο βάθος 19 μέτρα περίπου και μέσο βάθος 10 μέτρα. Γεωλογικά η περιοχή σχηματίζεται από ηφαιστειακά πετρώματα, άργιλο και άμμο. Ολόκληρη η Λέσβος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και σπανιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO». Ειδικότερα, ο Κόλπος της Καλλονής, έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Η διαχρονική μελέτη της βιοποικιλότητας
Από τα αρχαία χρόνια έως και τη σημερινή εποχή, η σπάνια βιοποικιλότητα του Κόλπου αποτελεί πεδίο έρευνας και μελέτης, απασχολώντας επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο Θεόφραστος από την Ερεσσό, γνωστός και ως ο «πατέρας της βοτανικής» αποτέλεσε την αφορμή για να εγκατασταθεί στην Καλλονή ο Αριστοτέλης, ο πατέρας της «θαλάσσιας βιοποικιλότητας». Από το 345 π.Χ έως το 342 π.Χ. ο Αριστοτέλης επέλεξε αυτόν τον τόπο για να μελετήσει τη θαλάσσια ζώνη του κόλπου και να καταγράψει τις παρατηρήσεις του στα έργα «Περί ζώων γενέσεως» και «Περί ζώων ιστορίας». Περιέγραψε περίπου το 80% των θαλάσσιων οργανισμών της εποχής του και προειδοποίησε για τους κινδύνους της υπεραλίευσης, αναφέροντας τα χτένια ως παράδειγμα.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης