Διατροφή και ψυχολογία: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις «κακές» συνήθειες

Διατροφή και ψυχολογία: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις «κακές» συνήθειες

H Ιωάννα Κύπριου, Nutrition, Health & Wellness Coach, μιλά στο Cantina εξετάζοντας πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από κακές συνήθειες στο φαγητό

mpiskota_psichologia_net

Η απαλλαγή από τις «κακές» συνήθειες - ειδικά στο φαγητό - είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και συνέπεια. Πολλοί από εμάς παγιδευόμαστε σε συμπεριφορές που γνωρίζουμε ότι δεν μας εξυπηρετούν, αλλά η αποσύνδεση από αυτές φαίνεται δύσκολη. Οι συνήθειες σχηματίζονται μέσα από επαναλαμβανόμενες πράξεις και συνδέονται συχνά με ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες. Για να καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους λόγους, που σχηματίζονται και να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε νέες, θετικές συνήθειες που προάγουν την υγεία και την ευημερία μας.

Η διαδικασία κατά την οποία μια συνήθεια γίνεται αυτόματη και ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή συνδέεται με την ανάπτυξη συγκεκριμένων εγκεφαλικών μοτίβων, γνωστών ως νευρωνικά μονοπάτια (neural pathways).

Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να τροποποιεί τις συνδέσεις του και να δημιουργεί νέα νευρωνικά μονοπάτια ανάλογα με τις εμπειρίες και τις συμπεριφορές μας. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται μια συμπεριφορά, τόσο ισχυρότερα γίνονται τα μονοπάτια, που σχετίζονται με αυτήν. Έτσι, εξηγείται γιατί οι συνήθειες γίνονται αυτόματες και δύσκολα αλλάζουν – το νευρωνικό μονοπάτι έχει γίνει πιο ισχυρό και «χαραγμένο» στον εγκέφαλο μας.

Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης