Χίος, ιστορίες με δάκρυα μαστίχας

Χίος, ιστορίες με δάκρυα μαστίχας

Μαστιχοχώρια που μοσχοβολούν, καστροχώρια στολισμένα με ρέστες, καμποχώρια φορτωμένα με καρπούς, μονοπάτια που οδηγούν σε αρχαίους ελαιώνες, χωράφια με αρωματικά φυτά.

mastixa_xiou-net
Η Χίος κοιτάζει προς τη Δύση αλλά νοιώθει την ανάσα της Ανατολής
Η Χίος κατέχει μία ιδιαίτερη στρατηγική θέση στο Αιγαίο, λειτουργώντας εδώ και αιώνες ως γέφυρα και σταυροδρόμι εμπορίου και πολιτισμού. To νησί που απέχει μόλις επτά ναυτικά μίλια από την Τουρκία, κοιτάζει προς τη Δύση αλλά νοιώθει την ανάσα της Ανατολής. Ως κομβικό εμπορικό λιμάνι από την αρχαιότητα, δέχθηκε επιρροές από τους λαούς που την επισκέφθηκαν και την κατέκτησαν. Οι παραδόσεις και τα έθιμα εμπλουτίστηκαν με νέα υλικά και τεχνικές που ήρθαν από τους Γενοβέζους, τους Οθωμανούς και τους Φράγκους, ενώ τα μπαχάρια της Ανατολής, συνδυάστηκαν με τους χιώτικους καρπούς.

Η μαστίχα – Το πολύτιμο δάκρυ της Χίου
Η μαστίχα, που είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του νησιού και είναι πρεσβευτής της χιώτικης κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από τη ρητινώδη έκκριση των σκίνων (Pistacia lentiscus var. Chia), τα οποία ευδοκιμούν μόνο στο νότιο μέρος του νησιού, στα περίφημα Μαστιχοχώρια. Από τα δάκρυα που παράγονται μετά από προσεκτική χάραξη του φλοιού των δέντρων, η μαστίχα συλλέγεται με κόπο και φροντίδα, ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους που έχουν περάσει και εξακολουθούν να περνούν από γενιά σε γενιά. Όλη η διαδικασία παραγωγής της αποτελεί έναν ζωντανό σύνδεσμο με την ιστορία της Χίου και η σημασία της έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης