Πάθος για τα ζυμαρικά: 4οι παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση τους οι Έλληνες

Πάθος για τα ζυμαρικά: 4οι παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση τους οι Έλληνες

Παλιότερα, τα ζυμαρικά, πρόσφεραν απλώς μια γρήγορη, φθηνή και γευστική λύση στο πρόβλημα του καθημερινού φαγητού, σήμερα «παίζουν» με τα πιο ακριβά και σπάνια υλικά

bolognese_pasta_net
Η σχέση μας, ως λαού, με τα ζυμαρικά στη σύγχρονη μορφή τους μπορεί να μετρά λίγες δεκάδες χρόνια, όμως είναι εξαιρετικά ισχυρή, σε βαθμό που μας κατατάσσει στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση. Στη πραγματικότητα βέβαια η σχέση των Ελλήνων με τα κάθε λογής ζυμαρικά δεν είναι τόσο καινούρια. Μάλιστα, σε αρχαία κείμενα καταγράφεται το «λάγανον», μια πλατιά λωρίδα ζύμης φτιαγμένη από αλεύρι και νερό, που αρκετοί πιθανολογούν ότι ήταν ένα είδος ζυμαρικού, πρόδρομος των ιταλικών λαζανιών. Ή ακόμα ένας μύθος θέλει τον εφευρετικότατο Ήφαιστο να έχει κατασκευάσει μια μηχανή που έβγαζε ζύμη σε κορδόνια, ίσως έναν πρόγονο των σημερινών μακαρονιών.

Η ιστορία των ζυμαρικών
Οι σύγχρονες μορφές των ζυμαρικών, κυρίως τα μακαρόνια, εμφανίζονται συστηματικά στα μπακάλικα της εποχής, πρώτα χύμα και αργότερα συσκευασμένα, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αλλά κυρίως μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ωστόσο, η πρώτη «Φάμπρικα μακαρονιών» καταγράφεται στο Ναύπλιο λίγο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα έχουν ήδη ιδρυθεί αρκετές μικρές βιοτεχνίες. Φυσικά, οι νοικοκυρές στα σπίτια, κυρίως της περιφέρειας, ετοίμαζαν πάντα ζυμαρικά, στις πιο απλές μορφές τους όπως οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, τα ηπειρώτικα πέτουρα, αλλά και το μιρμιτζέλι των Κυκλάδων ή τα πιο περίπλοκα σκιουφιχτά της Κρήτης και τα ματσάτα της Φολεγάνδρου, για να θυμηθούμε μόνο μερικά από τα δημιουργήματα της λαϊκής μαγειρικής που έθρεψαν για αιώνες τους αγροτικούς πληθυσμούς στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης