Οι άγνωστοι καρποί της Χίου: Ο πασατέμπος και το καρπόσκινο

Οι άγνωστοι καρποί της Χίου: Ο πασατέμπος και το καρπόσκινο

Ανάμεσα στους θησαυρούς, ο χιώτικος πασατέμπος αλλά και το καρπόσκινο ξεχωρίζουν όχι μόνο για τη γεύση τους αλλά και για την ιστορία τους

XiotikosPasatempos-net
Ποιος είναι ο χιώτικος πασατέμπος;
Όπως αναφέρει ο διπλωμάτης Φίλιππος Π. Αργέντης στο βιβλίο «The Folk-lore of Chios» (1949): η Τερέβινθος (τσικουδιά) όταν εμβολιάζεται κατάλληλα παράγει φιστίκια. Όμως, οι Χιώτες είναι συντηρητικοί στις γεωργικές τους μεθόδους. Σημαντικές ποσότητες των δέντρων εξάγονται από τη Χίο στην Αίγινα, όπου εμβολιάζονται και καλλιεργούνται – (σσ: τα διάσημα ΠΟΠ φιστίκια Αιγίνης). Οι καρποί εξάγονται στη συνέχεια από την Αίγινα στη Χίο, όπου η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή του τερεβινθέλαιου. Στη Χίο υπάρχουν πάνω από 30.000 δέντρα τερεβίνθου. Παρά την παροιμιώδη εμπορική ικανότητα των Χιωτών, είναι αδύνατο να πεισθούν οι αγρότες να εμβολιάσουν τα δικά τους τερεβινθόδεντρα με σκοπό την παραγωγή φιστικιών. Αυτά τα δέντρα φυτρώνουν άγρια στο κέντρο και στο νότο της Χίου, αλλά δεν καλλιεργούνται στον βορρά.

Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης