Ο υπεραιωνόβιος φούρνος που έμαθε τους Αθηναίους να τρώνε αυθεντική κουρού

Η εμβληματική ιστορία της πρώτης, αυθεντικής τυρόπιτας κουρού που έφτασε κάπου το 1906 από την Πόλη στη βιτρίνα του υπεραιωνόβιου «Άριστον»

Είναι αυτή ακριβώς η τυρόπιτα που έκανε τον φούρνο του Αναστάσιου Λομποτέση να ξεπουλήσει 10.000 κομμάτια, σε μόλις μερικές ώρες, μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα και την ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος, στο Σύνταγμα, το 1974. Και πάλι, είναι η ίδια τυρόπιτα που σήμερα «διώχνει» από τις βιτρίνες του -ιστορικού πλέον- Άριστον πάνω από 1500-2000 τεμάχια καθημερινά, επιβεβαιώνοντας στη συνείδηση των νέων και στις μνήμες των παλαιότερων, τους λόγους για τους οποίους με τέτοια σφοδρότητα και αφοσίωση αγαπήθηκε, από τη Μελίνα Μερκούρη, τον Κωστή Παλαμά, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη και την Ισιδώρα Ντάνκαν.

Κουρού, όπως λέμε τραγανή ζύμη
Όταν ο Αναστάσιος Λομποτέσης, στις αρχές του 1900 και σε ηλικία μόλις 15 ετών, εγκατέλειπε την πατρίδα του τη Ζάκυνθο για να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στην Κωνσταντινούπολη, δεν φανταζόταν καν ότι 124 χρόνια μετά, το επίθετό του θα στόλιζε την ταμπέλα ενός καταστήματος-τοπόσημο του αθηναϊκού Κέντρου που, πλέον, από το 2018 έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο του στην Πόλη εργάστηκε ως αρτοποιός. Ο θάνατος όμως του πατέρα του τον ανάγκασε να επιστρέψει, αρχικά, πίσω στην πατρίδα και έπειτα, με κληρονομιά τις γνώσεις που απέκτησε από τους Κωνσταντινοπολίτες τεχνίτες, να μετακομίσει μόνιμα στην Πρωτεύουσα προκειμένου να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Τα βήματά του τον έφεραν στο νούμερο 10 της οδού Βουλής (ήταν μόλις 21 ετών) εκεί όπου συστεγάζονταν τρία μικρά καταστήματα σε ένα οίκημα που ανήκε στους Σερπίερη και Αβέρωφ. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του Άριστον.

Δείτε τη συνέχεια στo cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr