Η επιστήμη πίσω από την τέλεια σοκολατόπιτα

Για να φτιάξουμε την τέλεια σοκολατόπιτα, χρειάζεται αρχικά να επιλέξουμε συνταγή. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι να κατανοήσουμε πώς αλληλοεπιδρούν τα υλικά μεταξύ τους – με άλλα λόγια, να καταλάβουμε την επιστήμη πίσω από τη συνταγή.

Η δύναμη των αυγών
Τα αυγά αποτελούν βασικό συστατικό στο μεγαλύτερο ποσοστό συνταγών, καθώς βοηθούν στο να σταθεροποιηθεί η δομή της σοκολατόπιτας. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, στερεοποιούνται και δίνουν σταθερότητα στο γλυκό μας. Επιπλέον, ο κρόκος των αυγών περιέχει λεκιθίνη, έναν φυσικό γαλακτωματοποιητή που επιτρέπει στο νερό και τα λιπαρά στοιχεία (όπως το βούτυρο και η σοκολάτα) να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία απαλής και κρεμώδους υφής.

Ένας ακόμη σημαντικός ρόλος των αυγών είναι η προσθήκη αέρα στο μείγμα. Το χτύπημα των αυγών με ζάχαρη δημιουργεί μικρές φυσαλίδες, οι οποίες «παγιδεύονται» στη ζύμη, δίνοντας στη σοκολατόπιτα μια ελαφρώς αέρινη υφή.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr