Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, να λύσουμε προβλήματα ή να ξεδιαλύνουμε μπερδεμένες καταστάσεις. Αναζητάμε ενέργεια για να εργαστούμε και συγκέντρωση για να μελετήσουμε. Νυστάζουμε ενώ πρέπει να παραμείνουμε ξύπνιοι, πίνουμε αλκοόλ για να χαλαρώσουμε, εκνευριζόμαστε όταν πεινάμε, τρώμε και ηρεμεί η ψυχή μας. Ό,τι τρώμε και ό,τι πίνουμε επηρεάζει άμεσα την υγεία του εγκεφάλου μας και διαμορφώνει τη διάθεσή μας, άλλοτε τη φτιάχνει και άλλοτε τη χαλάει.
Ο άνθρωπος είναι αυτό που τρώει τελικά
Αυτή η κοινοτoπία που είπε πριν από κάποιους αιώνες ο Γερμανός φιλόσοφος-ανθρωπολόγος Ludwig Feuerbach είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι επιλογές της καθημερινής μας διατροφής διαμορφώνουν τη «νοητική ευεξία», δηλαδή την ενέργεια, τη συγκέντρωση, τη μάθηση, τη διάθεση, ακόμα και τη γήρανση. «Πλήθος στοιχείων αποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ζωικά λιπαρά, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και να μειώσουμε ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα συσκευασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου», αναφέρει ο Dr. Domenico Pratico, MD, FCPP, στην
επιστημονική του ανάλυση σχετικά με τους «6 Πυλώνες της υγείας του εγκεφάλου», όπου ο ένας από αυτούς είναι η διατροφή.
Δείτε τη συνέχεια στο
cantina.protothema.gr.