«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε επιτραπέζιες ελιές

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε επιτραπέζιες ελιές

Μαύρες ή πράσινες, άγουρες ή ώριμες, σε άλμη ή σε ελαιόλαδο, σε ροδέλες ή τσακιστές, με ή χωρίς κουκούτσι, με γεμίσεις από ξηρούς καρπούς, λαχανικά, τυριά σε ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς.

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε επιτραπέζιες ελιές
Αυτή η τεράστια ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς, ήταν λόγος για να αναζητήσουμε στους διαδρόμους και στα ψυγεία τις επιλογές που υπάρχουν.

Αλλά πρώτα λίγη ιστορία
Η τιμημένη ελιά, όπως τη χαρακτηρίζει ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, φύεται και καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Είναι ο καρπός που συνδέει πολιτισμικά όλες τις χώρες της μεσογείου και είναι το θεμέλιο της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μαζί με το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής

Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Ελλάδα παράγει περίπου 355.000 τόνους ετησίως. Απασχολεί περισσότερους από 50.000 ελαιοπαραγωγούς και τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, διακίνηση και εξαγωγή της. Στην παγκόσμια κατάταξη είμαστε η 2η εξαγωγική χώρα επιτραπέζιας ελιάς, με το 90% της παραγωγής να ταξιδεύει σε περισσότερες από 100 χώρες. Έχουμε 10 ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς χαρακτηρισμένες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και μία επιπλέον ποικιλία με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης