Οι ορυζώνες της Χαλάστρας

Οι ορυζώνες της Χαλάστρας

Σήμερα ο ορυζώνας της Χαλάστρας αποθηκεύει ετησίως περί τους 45.000 τόνους. Η ευρύτερη περιοχή, τρεις φορές παραπάνω.

Οι ορυζώνες της Χαλάστρας
Η ιστορία του ρυζιούστην Ελλάδα ξεκινάει με το Σχέδιο Μάρσαλ και τον αναδασμό της Χαλάστρας το ’50, με 150.000 στρέμματα άφορης γης να μετατρέπονται σε εύφορους ορυζώνες.

Το 1948 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αφήσει πίσω του περί τα 80 εκατομμύρια νεκρούς και την Ευρώπη συντρίμμια. Η μοναδική οικονομία που στέκει ακόμα στα πόδια της, αυτή των ΗΠΑ, και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αποφασίζουν να προσφέρουν ένα μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις χώρες που «θα αντιστέκονται σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή ξένες πιέσεις»· με άλλα λόγια, σε εκείνες που δεν θα περάσουν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και θα αποτελέσουν κίνδυνο για τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής. Είναι το περίφημο Σχέδιο Μάρσαλ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι πρώτες παραλήπτριες. Στην πεδιάδα Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών, τη μεγαλύτερη της χώρας, τεράστιες εκτάσεις που έχουν σχηματιστεί από τις προσχώσεις των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία και Γαλλικού παραμένουν ακαλλιέργητες γιατί το νερό είναι αλμυρό και η περιοχή θεωρείται στέρφα και άφορη. Οι Αμερικανοί όμως έχουν ένα σχέδιο. Από τους πρώτους που ανταποκρίνονται είναι η οικογένεια Κράββα.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης