Η πολυτελής σάλτσα ΧΟ είναι η βασίλισσα του umami
Με αυτό το παράξενο όνομα, η σάλτσα ΧΟ, συνδυάζει την πολυτέλεια με την καινοτομία και κάνει καριέρα στον κόσμο της γαστρονομίας ως η βασίλισσα του umami, όχι άδικα
Πρόκειται για ένα premium condiment με καταγωγή από την καντονέζικη κουζίνα και ξεχωρίζει για την βαθιά, πλούσια και πολύπλοκη γεύση του. Παρότι στον δυτικό κόσμο έγινε γνωστή κάπου στις αρχές του 2000, ως συνταγή δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 μέσα στις κουζίνες πολυτελών εστιατορίων του Χονγκ Κονγκ. Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για το ποιος σεφ την επινόησε πρώτος, ωστόσο, πιστεύεται πως δημιουργήθηκε στα εστιατόρια του 5άστερου ξενοδοχείου «Peninsula Hong Kong» ή του «Spring Moon».
Οι σεφ των πολυτελών εστιατορίων που φημίζονταν για την υψηλή καντονέζικη κουζίνα, επιδίωκαν να δημιουργήσουν μια πολυτελή σάλτσα με νέα γεύση που να αναδεικνύει το πιάτο, την πρώτη ύλη και την τεχνική, με έντονο umami (την πέμπτη γεύση της νοστιμιάς). Έτσι, ένωσαν εκλεκτής ποιότητας θαλασσινά με ζαμπόν, λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα. Της έδωσαν το όνομά ΧΟ, που δεν έχει καμία σχέση με την καντονέζικη κουζίνα αλλά χαρακτηρίζει τα υπερ-παλαιωμένα κονιάκ «Extra Old», όχι λόγω του αλκοόλ – είναι το μόνο που δεν έχει, αλλά για να προσδώσουν πολυτέλεια. Το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με υλικά υψηλής ποιότητας και αποτυπώνει την πολυτέλεια με την καινοτομία που χαρακτήριζαν τη γαστρονομία του Χονγκ Κονγκ εκείνη την εποχή. Με το πέρασμα των χρόνων, ενσωματώθηκε στις κουζίνες και έγινε ένα εμβληματικό προϊόν που αντιπροσωπεύει την κουλτούρα της περιοχής.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr