Γιορτινά και πολύ νόστιμα: Ένα πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο

Την περίοδο των γιορτών έχουμε κάθε μέρα γιορτή και ετοιμάζουμε πιάτα πλούσια και νόστιμα

Σε πολλά από αυτά πρωταγωνιστούν τα πουλερικά και το κρέας, αλλά και το ρύζι, οι ξηροί καρποί και τα ρόδια επειδή έχουν μεγάλο συμβολισμό εκτός από γεύση. Είναι στην ουσία ευχές στο πιάτο που ελκύουν στο σπίτι μας την αφθονία και το καλό.

Τα ρόδια είναι το κατεξοχήν φρούτο των γιορτών. Το όμορφο ρουμπινί χρώμα τους και η γλυκόξινη γεύση τους ταιριάζουν στα γλυκά και τα αλμυρά αλλά και στις σαλάτες. Ωστόσο, το καθάρισμα και το κόψιμο ενός ροδιού συνήθως φέρνει προβληματισμό. Δεν είναι δύσκολο αρκεί να ξέρουμε 2-3 μυστικά. Κατ΄ αρχάς θα επιλέξουμε ώριμα ρόδια με έντονο κόκκινο χρώμα. Πρέπει να είναι βαριά, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι και ζουμερά.

Πάμε τώρα να τα καθαρίσουμε. Πρώτα από όλα φοράμε γάντια γιατί ο χυμός του «βάφει» το δέρμα. Το ρόδι έχει μια μικρή προεξοχή στο ένα άκρο που μοιάζει με στέμμα. Αρχικά λοιπόν κόβουμε το «στέμμα». Στη συνέχεια χαράζουμε ελαφρά το ρόδι κάθετα με ένα μυτερό μαχαίρι και το ανοίγουμε σε εκείνο το σημείο με τα δάχτυλά μας για να κοπεί στα δύο. Γυρίζουμε ανάποδα κάθε κομμάτι, δηλαδή με τα σπόρια προς τα κάτω, πάνω από ένα μπολ. Το κρατάμε με το ένα χέρι από την κάτω μεριά και με το άλλο χέρι χτυπάμε αρκετές φορές το εξωτερικό του ροδιού με τη λαβή ενός μαχαιριού ή με ένα κουτάλι. Έτσι, θα πέσουν τα σπόρια του ροδιού.

Τα σπόρια διατηρούνται έως και δύο εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Το ίδιο καλά διατηρούνται και στην κατάψυξη, για πολλούς μήνες, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και μετά σε πλαστικά σακουλάκια.

Δείτε αναλυτικά τις συνταγές στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr