Αλάτι: Πόσο απαραίτητη είναι η πρόσληψή του και τι πρέπει να προσέχουμε

Αλάτι: Πόσο απαραίτητη είναι η πρόσληψή του και τι πρέπει να προσέχουμε

Δίνει γεύση στα φαγητά συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων. Αρκεί βέβαια να λαμβάνεται με μέτρο…

alati-575x383

Τι είναι το αλάτι;
Αλάτι ονομάζεται η χημική ένωση που απαρτίζεται από νάτριο και χλώριο, στοιχεία που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μικροποσά. Πιο συγκεκριμένα, το νάτριο συμβάλλει στη ρύθμιση της ομοιόστασης των υγρών στο σώμα μας και θεωρείται απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, ιδιαίτερα αυτών του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Το χλώριο είναι σημαντικό για τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα εμπλέκεται στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας.

Αλάτι: 5 εναλλακτικοί τρόποι για να το ελαττώσετε

Πόση ποσότητα χρειαζόμαστε;
Το νάτριο (συστατικό του αλατιού) είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένα μικροποσά. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων όμως μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία μας. Συστήνεται λοιπόν να καταναλώνουμε λιγότερο από 6γρ. αλατιού καθημερινά, ποσό που αντιστοιχεί σε 2-4γρ. νατρίου περίπου. Τα 6γρ. αλατιού τα παίρνουμε από ένα κουταλάκι του τσαγιού. Σύμφωνα με μελέτες, στις χώρες που ακολουθούν δυτικά διατροφικά πρότυπα, οι άνδρες καταναλώνουν 11γρ. αλατιού (περίπου δύο κουταλάκια του τσαγιού) και οι γυναίκες 8 γραμμάρια.

Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο στο olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης