Μελιτζανόπιτα με πιπεριές και αμύγδαλα
25.05.2020
10:00
Με εναλλακτική πίτα με πιπεριές και αμύγδαλα από το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Για τη γέμιση: Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε μικρούς κύβους. Βάζετε τους κύβους σε ένα σουρωτήρι και αλατίζετε αρκετά. Αφήνετε τις μελιτζάνες να βγάλουν την πικρίλα τους για 30 λεπτά περίπου. Ξεπλένετε και στύβετε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε και τις μελιτζάνες και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε τη γέμιση να βράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να σωθούν τα υγρά και να στεγνώσει. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τα αμύγδαλα και τον δυόσμο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28-30εκ. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας απλώνετε 1 φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και κατά μήκος της στενής του πλευράς απλώνετε λίγη από τη γέμιση. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και το βάζετε κυκλικά στο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, τα οποία μόλις τα γεμίσετε τα βάζετε κυκλικά στο ταψί, φτιάχνοντας σταδιακά έναν σαλίγκαρο.
Αλείφετε τον σαλίγκαρο με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο παπαρουνόσπορο. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Διαβάστε τη συνταγή και τα υλικά στο Olivemagazine.gr
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε και τις μελιτζάνες και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε τη γέμιση να βράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να σωθούν τα υγρά και να στεγνώσει. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τα αμύγδαλα και τον δυόσμο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28-30εκ. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας απλώνετε 1 φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και κατά μήκος της στενής του πλευράς απλώνετε λίγη από τη γέμιση. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και το βάζετε κυκλικά στο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, τα οποία μόλις τα γεμίσετε τα βάζετε κυκλικά στο ταψί, φτιάχνοντας σταδιακά έναν σαλίγκαρο.
Αλείφετε τον σαλίγκαρο με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο παπαρουνόσπορο. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Διαβάστε τη συνταγή και τα υλικά στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr