Εύκολο νηστίσιμο κριθαρότο με χταπόδι
06.04.2020
10:00
Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει ένα απολαυστικό κριθαρότο με χταπόδι, που θα μαγειρέψετε ακόμα και όταν δεν νηστεύετε.
Καθαρίζετε το χταπόδι: Κόβετε την κουκούλα (κεφάλι) από το χταπόδι, τη χωρίζετε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε από τα εντόσθια. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι» (ένα μαύρο μπαλάκι που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται τα πλοκάμια), το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Για να το καθαρίσετε καλά το τρίβετε για 2 – 3 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.
Ρίχνετε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς, μαζί με 120ml ούζο, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Μαγεύετε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις το χταπόδι αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του πλοκαμιού. Σουρώνετε το χταπόδι και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη. Αφήνετε το χταπόδι να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια περίπου 3 – 4 εκατοστών.
Για το κριθαρότο: Ζεσταίνετε 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο και το χταπόδι και σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και το κριθαράκι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Σβήνετε με τα υπόλοιπα 120ml και αφήνετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτετε τα υγρά, τα οποία κρατήσατε από το μαγείρεμα του χταποδιού, μαζί με 4 φλιτζάνια από τον ζωμό ή το νερό. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε με κυκλικές έντονες κινήσεις και προσέχετε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δείτε ότι το κριθαράκι αρχίζει να απορροφάει τα υγρά, περιμένετε 10 – 12 λεπτά και προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό ή νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν απορροφηθεί, αν το κριθαράκι θέλει και άλλο μαγείρεμα, προσθέτετε και ένα ακόμα φλιτζάνι.
Τέλος, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 80ml ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.
Δείτε τη συνταγή και τα υλικά στο Olivemagazine.gr
Ρίχνετε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς, μαζί με 120ml ούζο, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Μαγεύετε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις το χταπόδι αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του πλοκαμιού. Σουρώνετε το χταπόδι και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη. Αφήνετε το χταπόδι να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια περίπου 3 – 4 εκατοστών.
Για το κριθαρότο: Ζεσταίνετε 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο και το χταπόδι και σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και το κριθαράκι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Σβήνετε με τα υπόλοιπα 120ml και αφήνετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτετε τα υγρά, τα οποία κρατήσατε από το μαγείρεμα του χταποδιού, μαζί με 4 φλιτζάνια από τον ζωμό ή το νερό. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε με κυκλικές έντονες κινήσεις και προσέχετε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δείτε ότι το κριθαράκι αρχίζει να απορροφάει τα υγρά, περιμένετε 10 – 12 λεπτά και προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό ή νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν απορροφηθεί, αν το κριθαράκι θέλει και άλλο μαγείρεμα, προσθέτετε και ένα ακόμα φλιτζάνι.
Τέλος, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 80ml ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.
Δείτε τη συνταγή και τα υλικά στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr