Τυροκομία: Σικελική άνοιξη

Στις μικρές φάρμες του ιταλικού νησιού, αυτούς τους μήνες γίνονται οι καλύτερες τυροκομήσεις της χρονιάς.

Ο ήχος από τα κουδούνια των προβάτων απλώνεται στους πράσινους από τις χειμερινές βροχές λόφους της Σικελίας. Σε αυτόν τον τόπο, που τόσο θυμίζει κυκλαδικό τοπίο ή περιοχές του νότου της Κρήτης, η κτηνοτροφία είναι ζωντανή και κάθε οικογένεια παράγει τα δικά της τυριά, με ιστορία αιώνων. Ενα από αυτά είναι η ricotta salata, η αλατισμένη ρικότα δηλαδή, ένα τυπικό σιτσιλιάνικο τυρί, πρόγονος της διάσημης σήμερα ricotta.

Την άνοιξη, όπου το γάλα των προβάτων είναι πλούσιο και αρωματικό χάρη στην τροφή τους, τα βότανα δηλαδή και τα άγρια χόρτα που βόσκουν, είναι η καλύτερη εποχή για τις τυροκομήσεις τους. Γύρω στα 12 είναι τα πιο γνωστά τυριά τους, όμως τούτο, η αλατισμένη ρικότα, έχει πολλές ομοιότητες με ένα δικό μας τυρί: την ξερή μυζήθρα ή/και τον κρητικό ανθότυρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr