Renault F1: Επιλύεται το πρόβλημα!

Η χθεσινή δεύτερη μέρα δοκιμών κατέδειξε πως υπάρχει πρόβλημα στο νέο υβριδικό κινητήρα της Renault. Red Bull, Toro Rosso και Caterham έβαλαν ελάχιστους γύρους και σήμερα μέχρι αυτή την ώρα στην 3η μέρα δοκιμών εξέλιξης δε δείχνει να έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση.

Οι πρώτες εικασίες γύρω από το τι συμβαίνει μιλούν για πρόβλημα στο χώρο αποθήκευσης ενέργειας (Energy Store). Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε οι φετινές μονάδες ισχύος συνδυάζουν κινητήρα εσωτερικής καύσεως turbo 1.6lt, V6, 600PS και δυο ηλεκτροκινητήρες Motor Generator Unit – Kinetic και Motor Generator Unit – Heat.

Ο πρώτος ηλεκτροκινητήρας - γεννήτρια MGU –K παράγει διπλάσια ισχύ απ' ότι το KERS πέρυσι και  έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης πενταπλάσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας MGU – H είναι επίσης συνδυασμός γεννήτριας ηλεκτροκινητήρα και συνδέεται με τον υπερτροφοδότη.  Το MGU – H μπορεί να δώσει ενέργεια στο σύστημα μέσω του MGU –K ή να περιστρέψει μόνο του άμεσα την πτερωτή του turbo. Αυτό μειώνει την υστέρηση (lag) στις χαμηλές στροφές. Οι μπαταρίες βάσει κανονισμών βρίσκονται πίσω – κάτω από το τεπόζιτο, μπροστά από τον κινητήρα και κάτω από την πολλαπλή εξαγωγής. Αυτό απαιτεί τροποποιήσεις και μετατόπιση της αντλίας ψυκτικού υγρού, του δυναμό και των υδραυλικών αντλιών που βρίσκονταν εκεί.



Το MGU – H συνδέεται στην πτερωτή του turbo.
Όταν η πτερωτή του turbo περιστρέφεται περιστρέφεται και η γεννήτρια στον ίδιο ρυθμό. Εκτός αν συνδεθεί μέσω γραναζιών υποπολλαπλασιασμού γιατί αν περιστρέφεται σε ταχύτητες 100.000 rpm είναι μια δυσεπίλυτη μηχανολογική πρόκληση όσον αφορά στην ψύξη, στις τριβές, στους κραδασμούς και στις φθορές. Παρότι υπάρχει ένα συμπιεστής και μια πτερωτή μεγάλου μεγέθους δεν υπάρχει καθόλου υστέρηση (lag) ούτε βαλβίδα ανακούφισης (σκάστρα). Το ΜGU-Η συνδέεται με τον άξονα της πτερωτής και τον επιταχύνει προσδίδοντας ενέργεια στις χαμηλές στροφές ώστε να μην υπάρχει υστέρηση ή τον επιβραδύνει ανακτώντας ενέργεια όταν ανεβαίνει η πίεση έτσι δε χρειάζεται βαλβίδα εκτόνωσης. Το όριο περιστροφής της πτερωτής είναι 125.000rpm.

Πενταπλάσια ποσά ενέργειας από πέρυσι που φτάνουν σε απόδοση σταθερά τα 160PS ανά γύρο απαιτούν μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ψύξης. Σύμφωνα με τις φήμες το πρόβλημα της μονάδας ισχύος της Renault είναι η υπερθέρμανση του χώρου αποθήκευση ενέργειας (Energy Store).

Μιλώντας σχετικά ο υπεύθυνος δραστηριοτήτων πίστας της Renault, Ρεμί Ταφίν τόνισε: «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίστηκε και επιλύεται. Το πρόβλημα βρίσκεται στην μονάδα αποθήκευσης ενέργειας αλλά δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες καθώς δε θέλω να αποκαλύψω στοιχεία της διάταξης. Εντοπίσαμε κάτι που απαιτεί αλλαγή. Θα ήταν καλύτερα αν το είχαμε κάνει νωρίτερα».

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των αισθητήρων που είναι αρκετά ευαίσθητοι. Εικάζεται στα πάντοκ πως το πρόβλημα στο Energy Store της Renault αφορά στον τρόπο σύζευξης των μπαταριών. Το εν λόγω κουτί βάρους περίπου 25kg περιέχει 50 – 60 μπαταρίες και καθώς τα φορτία είναι μεγάλα αν η καλωδίωση δεν επαρκεί, τότε η θερμοκρασία αυξάνει υπέρμετρα και αντίστοιχα πέφτει η απόδοση – χωρητικότητα. 



Εδώ απεικονίζεται το διάγραμμα ροής ενέργειας της μονάδας ισχύος σε διάφορες φάσεις. Με μπλε χρώμα απεικονίζεται η ανάκτηση με κόκκινο η παροχή ενέργειας. Τα παραδείγματα είναι σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας του Μοντμελό στη Βαρκελώνη.

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα σήμερα, η Toro Rosso
έχει κάνει μόλις 17 γύρους, η Red Bull έμεινε μόλις βγήκε από τα πιτ και ο Ρικιάρντο την κοιτούσε αποσβολωμένος να καπνίζει ενώ η Caterham έχει κάνει μόνο 5 γύρους.

Την ίδια στιγμή οι μονάδες ισχύος της Ferrari και της Mercedes
των δυο άλλων κατασκευαστών στη F1, λειτουργούν χωρίς μεγάλα προβλήματα και τα μονοθέσια που τους χρησιμοποιούν βάζουν σημαντικό αριθμό γύρων και τις 3 μέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr