Force India, Sauber προσέφυγαν στην Ε.Ε.!

Οι δυο ομάδες της F1 υπέβαλαν επίσημη διαμαρτυρία στην επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αθέμιτες πρακτικές όσον αφορά την διακυβέρνηση της F1 αλλά και την κατανομή κερδών.

Οι δυο ομάδες δεν είναι οι μόνες που διαμαρτύρονται για το σημερινό καθεστώς πληρωμών. Όπως ίσως γνωρίζεται οι πέντε μεγάλες (βάση αποτελεσμάτων, βαθμολογίας, ιστορίας) ομάδες Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren, Williams λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά κέρδη σε αντίθεση με τις μικρότερες: Force India, Sauber, Toro Rosso, Manor, Lotus.
Αυτό συντελεί στο να παραμένουν μεγάλες οι κορυφαίες ομάδες και μικρές οι δεύτερες. Για παράδειγμα οι περσινοί πρωταθλητές ήταν 3οι στις απολαβές γιατί προσμετρούν και τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών και η προϊστορία. Ο κάτωθι πίνακας δείχνει γιατί διαμαρτύρονται οι μικρές ομάδες. Οι Force India και Sauber αποφάσισαν να σπάσουν αυτό το φαύλο κύκλο απευθυνόμενες στην Ε.Ε.

Κατανομή κερδών 2014

Ομάδα

Σύνολο

Μερίδιο

Προνόμιο

Πρ. Κατασκευαστών

Ferrari

164

67

97

4

Red Bull

156

82

74

2

Mercedes

126

92

34

1

McLaren

98

63

34

5

Williams

83

73

10

3

Force India

60

60

 

6

STR

54

54

 

7

Lotus

51

51

 

8

Marussia

48

48

 

9

Sauber

44

44

 

10

Σύνολο

884

 

 

 


Σύνολο κερδών: 1.32 δις δολάρια, τα υπόλοιπα 436 εκ. δολάρια έλαβαν ως κέρδος οι μέτοχοι της CVC.



Ο διευθύνων σύμβουλος της F1 Μπέρνι Έκλεστον δήλωσε ενήμερος για το θέμα
και κράτησε ουδέτερη στάση: «Ούτε ενθαρρύνω, ούτε αποθαρρύνω κάποιον να κινηθεί νομικά. Ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να επιλύει τέτοιες διαφορές. Αν δικαιωθούν θα είναι καλό, αν όχι δεν τους κοστίζει τίποτα. Επί της ουσίας έχουν υπογράψει όλοι συμβόλαια πολύ ξεκάθαρα. Αν η απόφαση της Ε.Ε. κρίνει πως τα συμβόλαια είναι εν ισχύ θα εφαρμοστούν αν όχι θ’ αλλάξουν. Για μας δεν κάνει διαφορά το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα. Στη CVC γνωρίζουν το θέμα δεν αιφνιδιάστηκαν ξέραμε πως θα προχωρήσει το θέμα. Δεν υπάρχει κανένα δράμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr