Κρατείται στέλεχος της Renault για την υπόθεση κατασκοπίας

Κρατείται στέλεχος της Renault για την υπόθεση κατασκοπίας

Η διεύθυνση της Renault βρίσκεται σήμερα εκ νέου σε θέση αδυναμίας, μετά την απαγγελία επίσημης κατηγορίας "για απάτη, με σύσταση συμμορίας" σε βάρος στελέχους του τομέα ασφάλειας του ομίλου

Κρατείται στέλεχος της Renault για την υπόθεση κατασκοπίας
Η διεύθυνση της Renault βρίσκεται σήμερα εκ νέου σε θέση αδυναμίας, μετά την απαγγελία επίσημης κατηγορίας "για απάτη, με σύσταση συμμορίας" σε βάρος στελέχους του τομέα ασφάλειας του ομίλου, προσώπου-κλειδιού στην υπόθεση "βιομηχανικής κατασκοπείας" που συγκλονίζει τη Renault στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2011.

Από την πλευρά του, ο Εισαγγελέας του Παρισιού, Ζαν-Κλοντ Μαρέν, εκτίμησε σήμερα ότι η υπόθεση αφορά, τελικά, "μία πιθανή απάτη του τομέα της ασφάλειας στη Renault", ενώ βεβαίωσε παράλληλα ότι "τα τρία στελέχη, που ο όμιλος αυτός απέλυσε ήδη, αναφερόμενος σε 'πιθανολογούμενη απάτη σε βάρος του', δεν διατηρούν στο εξωτερικό τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως κατηγορήθηκαν από τη διεύθυνση της Renault."

Κλείσιμο
"Το σενάριο περί βιομηχανικής κατασκοπείας δεν έχει ακόμα αποκλειστεί", σε επίπεδο νομικό, ούτε εκείνο να επιδιώχθηκε εκουσίως η "αποσταθεροποίηση" της εταιρίας, συμπλήρωσε ο εισαγγελέας Μαρέν, απευθυνόμενος σήμερα στο Παρίσι στους εκπροσώπους του Τύπου.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Renault, έχει συγκληθεί για σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό της Συμβούλιο, χωρίς να είναι σαφής η ακριβής σύνθεσή του ή τα θέματα προς συζήτηση. Απλά πιθανολογείται ότι θα συζητηθεί η εν λόγω υπόθεση κι η νέα δικαστική τροπή που λαμβάνει.

Αν είναι έτσι, τότε θα γίνει μία ανακεφαλαίωση, που θα συμπεριλάβει τον εγκλεισμό στη φυλακή του Ντομινίκ Ζερβέ χθες Κυριακή, για "απάτη, με σύσταση συμμορίας". Πρώην στρατιωτικός, ο Ντομινίκ Ζερβέ συνελήφθη την Παρασκευή, πριν επιβιβαστεί σε πτήση για τη Γουινέα.

Στην αρχή της φετινής χρονιάς, η διεύθυνση της Renault απέλυσε τρία στελέχη του ομίλου. Σε βάρος τους, αιωρούνταν υποψίες, ότι με χρηματικό αντάλλαγμα έδιναν πληροφορίες για το πιλοτικό πρόγραμμα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων του ομίλου, τα δε χρήματα κατέληγαν στο εξωτερικό, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν και στην Ελβετία. Όμως, η γαλλική αντικατασκοπία μέχρι στιγμής δεν βρήκε ίχνη των εν λόγω τραπεζικών λογαριασμών.

Για τον Ζερβέ διερευνάται τώρα δικαστικά η πληροφορία ότι στο στενό περιβάλλον του βρίσκεται μία "πηγή", αμειβόμενη με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που αποκάλυψε επιλήψιμες πράξεις των ήδη απολυμένων τριών στελεχών της Renault.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, η Renault έχει πάντως απαλύνει το αρχικό κατηγορητήριο σε βάρος των υπαλλήλων της. Το κατηγορητήριο αρχικά παρουσιάστηκε στον Τύπο από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κάρλος Γκοσν και τον γενικό διευθυντή Πατρίκ Πελατά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της Renault, η θέση του Γκοσν στον όμιλο καθίσταται εφεξής "τουλάχιστον άβολη", έστω κι αν αυτός ταυτοχρόνως προΐσταται και της Nissan, με την οποία η Renault συνεργάζεται στενά τα 10 τελευταία χρόνια--συνεργασία που επιτεύχθηκε χάρη σε ενέργειες του Γκοσν.

Στα τέλη του Ιανουαρίου φέτος, ο Γκοσν υπερασπίστηκε το κατηγορητήριο περί βιομηχανικής κατασκοπείας συνομιλώντας με δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου TF1, διαβεβαιώνοντας ότι "προσωπικά, παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις".

Όμως, μεταγενέστερα, ο Γκοσν, μιλώντας δημόσια, ελαχιστοποίησε την εμπλοκή του στην υπόθεση, αναφέροντας ότι "συμμερίστηκε απλά την ανάλυση που έκαναν δεκάδες συνάδελφοί του".

Το γαλλικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Renault. Οι εκπρόσωποί του στον όμιλο σιωπούν.

"Όσο η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, δεν θα κάνω δηλώσεις" για την Renault, είπε προ ημερών ο υπουργός της Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης