Καινοτομία στην πράξη, μέρος β’
26.06.2014
22:20
Ελληνικά start ups παρουσίασαν τις καθόλα αξιόλογες ιδέες που προσπαθούν να μετατρέψουν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις
Κείμενο: Ανδρέας Γιαννόπουλος
Μία εβδομάδα μετά τον πρώτη παρουσίαση καινοτoμικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα σε θερμοκοιτίδες του “egg – enter•grow•go” (περισσότερες πληροφορίες εδώ), έξι ακόμα startups κλήθηκαν να πουν μπροστά στο κοινό τις ιδέες τους.
Ο χώρος ήταν και πάλι το InnovAthens, o Κόμβος δηλαδή Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Σειρά αυτή τη φορά πήραν οι Frogs & Flies, SoCool, Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, Necova P.C., Happy Hour Application και Tourismart .
Μία εβδομάδα μετά τον πρώτη παρουσίαση καινοτoμικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα σε θερμοκοιτίδες του “egg – enter•grow•go” (περισσότερες πληροφορίες εδώ), έξι ακόμα startups κλήθηκαν να πουν μπροστά στο κοινό τις ιδέες τους.
Ο χώρος ήταν και πάλι το InnovAthens, o Κόμβος δηλαδή Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Σειρά αυτή τη φορά πήραν οι Frogs & Flies, SoCool, Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, Necova P.C., Happy Hour Application και Tourismart .
Frogs & Flies
Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τα τα παιδιά, τη μάθηση, τους οδοντίατρους (!) και την τεχνολογία, ο Κωνσταντίνος Σάββιτς και ο Καίσαρας Βρεττός αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Frogs & Flies.
Η εταιρεία τους δραστηριοποιείται στον χώρο των edutainment mobile εφαρμογών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και πρόσφατα κυκλοφόρησαν την πρώτη τους εφαρμογή με τίτλο «Γιατί χαλάνε τα δόντια;». Ηρωας της ο γεμάτος περιέργεια γάτος, κύριος Γιατί, με τον οποίο τα παιδιά καλούνται να μάθουν παίζοντας γιατί χαλάνε τα δόντια μας. «Χρησιμοποιούμε τις κινητές συσκευές και κυρίως τα tablets ως μέσο εκπαίδευσης. Είναι τόσο εύχρηστα και ευχάριστα, που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως εκπαιδευτικά εργαλεία και βρίσκονται μέσα στις τάξεις.
Σε βοηθούν να “παντρέψεις” την παιχνιδομηχανή με το βιβλίο με απίθανα δημιουργικούς συνδυασμούς», εξηγεί ο Κωνσταντίνος και καταλήγει: «θα ακολουθήσουν πολλές εφαρμογές, όλες το ίδιο ευχάριστες και διασκεδαστικές».
SoCool
Ο Νίκος Αράπκουλες, ο Παναγιώτης Παπαδιαμάντης, ο Τάσος Πέτρου και ο Nidal Eses δημιούργησαν την SoCool και αναπτύσσουν μια καινοτομική συσκευή κλιματισμού που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.
Ενσωματώνοντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία, διαφορετική από οποιαδήποτε συμβατική μέθοδο ηλιακής ψύξης, η συσκευή τους επιτυγχάνει υψηλούς βαθμούς απόδοσης και καθιστά την ηλιακή ψύξη ανταγωνιστική σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας.
«Παράλληλα, η ομάδα μας εργάζεται και στην ανάπτυξη μιας σειράς άλλων προιόντων που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια, βασιζόμενα σε παρόμοιες αρχές λειτουργίας». Τα μέλη της ομάδας φιλοδοξούν, όπως λένε, να συνεχίσουν να καινοτομούν στον τομέα της ενέργειας και να δημιουργήσουν προϊόντα νέας γενιάς που θα εναρμονίζονται με το περιβάλλον και θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις.
Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
Τo Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος πολυχώρος όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και την διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής.
Απευθύνεται κυρίως στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα απο ενα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής. «Η ξενάγηση στο χώρο», εξηγούν οι εμπνευστές του, «γίνεται σε μικρές ομάδες από ξεναγούς στην γλώσσα των επισκεπτών. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά αντικείμενα παραγωγής, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα».
Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα τα οποία γνώρισε στην έκθεση, ενώ υπάρχει και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων γύρω από την ελληνική γαστρονομία και οινολογία.
Necova P.C.
Η Necova, η εταιρεία του Βασίλη Σούλιου και της Νατάσας Ραπτοπούλου, δραστηριοποιείται στον χώρο της «πράσινης» ενέργειας και στόχος της είναι να αναβαθμίσει ενεργειακά τα οικιακά φωτοβολταϊκά πάνελ. «Αναπτύσσουμε το hp-necovery, ένα προϊόν βελτιστοποίησης της απόδοσης ενός ήδη εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού πάρκου.
Πρόκεται για ένα καινοτομικό προϊόν το οποίο απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν εγκαταστήσει στις οροφές των σπιτιών τους φωτοβολταϊκό πάρκο και είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του πακέτου “20-20-20” της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Με απλά λόγια, το hp-necovery αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα εξοικονομεί ενέργεια για παραγωγή ζεστού νερού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στις παραδοσιακές ανάγκες του σπιτιού είτε στη θέρμανσή του.
Happy Hour Application
Δουλεύοντας παράλλλα με τις σπουδές τους σε νυχτερινά μαγαζιά για αρκετά χρόνια, τα αδέρφια Γιάννης και Αντώνης Δίπλας διαπίστωσαν από πρώτο χέρι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καταστηματάρχες: την αδυναμία τους να προσελκύσουν κόσμο τις ώρες που είναι άδειοι.
Αποφάσισαν έτσι να αναπτύξουν το Happy Hour Application, μια εφαρμογή που χρησιμοποιείς όταν κινείσαι μέσα στην πόλη και σου δείχνει τα πλησιέστερα καφέ, μπαρ, κλαμπ κλπ που προσφέρουν τα προϊόντα τους με έκπτωση.
Η υπηρεσία, εκτός από το να κάνει οικονομία στον καταναλωτή, προσφέρει όφελος και στους μαγαζάτορες καθώς έχουν με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να καταχωρούν προσφορές και να προσελκύουν πελάτες ανταποκρινόμενοι άμεσα στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. «Οι προσφορές», καταλήγει ο Αντώνης, «καταχωρούνται και προσαρμόζονται πάνω στις πραγματικές ανάγκες του καταστηματάρχη».
SimpleApps
Η ομάδα της SimpleApps δραστηριοποιείται γύρω από την ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών τόσο για κινητά τηλέφωνα όσο και για λεκτρονικούς υπολογιστές.
Διαθέτει επίσης το tourismart, μία ολοκληρωμένη σουίτα mobile προϊόντων που απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις. «Με το tourismart η διαχείριση της επιχείρησης είναι πλέον on the go και χωράει στην οθόνη κάθε tablet, smartphone ή laptop», λένε οι ιδρυτές της Λεωνίδας Κανελλόπουλος και Μάγκυ Κοντού και συνεχίζουν: «Η σουίτα περιλαμβάνει εταιρική mobile εφαρμογή, σύστημα διαχείρισης εφαρμογής και σύστημα διαχείρισης της επιχείρησης».
Ετσι, η εταιρεία που τη χρησιμοποιεί έχει τη δυνατότητα να οργανώσει τις ανάγκες της και να διαχειριστεί καθημερινές ενέργειες, όπως αλλαγή περιεχόμενου των mobile εφαρμογών για smartphone, πελατολόγιο, κρατήσεις, λογιστικά και άλλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr