Πτήσεις εναντίον γεύσης
16.01.2015
07:40
Φταίει... το υψόμετρο που το φαγητό στα αεροπλάνα φαίνεται άνοστο!
Όσοι ταξιδεύουμε με αεροπλάνο έχουμε προσέξει ότι το φαγητό που σερβίρουν οι αεροπορικές εταιρείες, ακόμα και στην πρώτη θέση, δεν έχει ικανοποιητική γεύση. Παρά τις διαφημιστικές καμπάνιες που προβάλλουν εκλεπτυσμένα γεύματα με εντυπωσιακούς συνδυασμούς υλικών και κάνουν τα πιάτα να μοιάζουν με αντίστοιχα εστιατορίων πολυτελείας, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα προσγειώνει απότομα τους επιβάτες.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της American Airlines και της Lufthansa, αυτό συμβαίνει διότι οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης επηρεάζονται αρνητικά από το υψόμετρο και τη μεταβαλλόμενη πίεση στην καμπίνα των αεροσκαφών. Επίσης, η ξηρότητα του αέρα στο εσωτερικό των αεροπλάνων, που είναι μικρότερη του 12%, πλησιάζει τις τιμές σε μια καυτή έρημο, συντελεί ώστε οι τροφές να μας φαίνονται άνοστες. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό δεν μας φαίνεται αρκετά αλμυρό ή γλυκό.
Μια από τις λύσεις που προτείνονται από τους ειδικούς είναι η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας μπαχαρικών η οποία, ώς ένα βαθμό, ισοσταθμίζει τις απώλειες σε γεύση και άρωμα. Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον προσομοιωμένο με εκείνο μιας πτήσης, συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο, είναι ο θόρυβος από τις μηχανές των αεροσκαφών. Οι ειδικοί πρόσεξαν ότι το ίδιο φαγητό φαίνεται πιο νόστιμο σε κάποιον όταν το καταναλώνει σε ησυχία, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε ένα περιβάλλον με θόρυβο. Bon appetit και υπομονή!
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της American Airlines και της Lufthansa, αυτό συμβαίνει διότι οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης επηρεάζονται αρνητικά από το υψόμετρο και τη μεταβαλλόμενη πίεση στην καμπίνα των αεροσκαφών. Επίσης, η ξηρότητα του αέρα στο εσωτερικό των αεροπλάνων, που είναι μικρότερη του 12%, πλησιάζει τις τιμές σε μια καυτή έρημο, συντελεί ώστε οι τροφές να μας φαίνονται άνοστες. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό δεν μας φαίνεται αρκετά αλμυρό ή γλυκό.
Μια από τις λύσεις που προτείνονται από τους ειδικούς είναι η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας μπαχαρικών η οποία, ώς ένα βαθμό, ισοσταθμίζει τις απώλειες σε γεύση και άρωμα. Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον προσομοιωμένο με εκείνο μιας πτήσης, συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο, είναι ο θόρυβος από τις μηχανές των αεροσκαφών. Οι ειδικοί πρόσεξαν ότι το ίδιο φαγητό φαίνεται πιο νόστιμο σε κάποιον όταν το καταναλώνει σε ησυχία, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε ένα περιβάλλον με θόρυβο. Bon appetit και υπομονή!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr