Χρήσιμα tips προφύλαξης από τη γρίπη

Διανύουμε την περίοδο κορύφωσης της γρίπης και σας παρουσιάζουμε 7 απλές προτάσεις για την προφύλαξη σας

Την προηγούμενη εβδομάδα οι απουσίες στο γραφείο ήταν αισθητές. Ένας-ένας, οι περισσότεροι παρουσίασαν σημάδια ασθένειας και φυσικά αυτό συνδέεται άμεσα με την έξαρση των ιώσεων που υπάρχει στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ενημερωτικά 27 άτομα κατέληξαν τις τελευταίες μέρες, ενώ πολλοί βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επικοινωνήσαμε με τον παθολόγο Γιώργο Πέτρου για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες αλλά και συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά αυτή τη περίοδο. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του
ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ενώ η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Ακολουθούν μερικές απλές προτάσεις προφύλαξης, τις οποίες πολλοί γνωρίζουμε αλλά δεν ακολουθούμε πάντα.

#1
  Το πιο απλό απ’ όλα είναι κάτι που συχνά δεν γίνεται. Αν κάποιος έχει εμφανή συμπτώματα γρίπης πρέπει να απομονώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο, να μην έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και να μην προσέρχεται στο εργασιακό περιβάλλον.

#2  Καλό είναι να αποφεύγουμε τους χώρους με πολυκοσμία.



#3  Καλός αερισμός των κλειστών χώρων. Χωρίς να εκτεθούμε στο κρύο, να αερίζουμε για λίγα λεπτά τα δωμάτια του σπιτιού μας -όταν δεν είμαστε μέσα- 2-3 φορές την ημέρα.



#4  Σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών μας. Κάθε φορά που μπαίνουμε σπίτι απ’ έξω, αλλά ειδικά και πριν πιάσουμε φαγητό. Όταν είμαστε έξω, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια ή υγρά.



#5  Η καλή διατροφή πάντα βοηθά. Οι βιταμίνες αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα η βιταμίνη C είναι η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη περίοδο.



#6  Το να προστατευόμαστε από το κρύο είναι κάτι προφανές. Πολλοί όμως την «πατάνε» καθώς ντύνονται ιδιαίτερα βαριά, με αποτέλεσμα να ιδρώνουν, πράγμα όχι καλό σε συνδυασμό με τον κρύο αέρα.

#7  Χρήση καθαριστών αέρα, καθώς τα φίλτρα hepa βοηθούν στην αδρανοποίηση των ιών.



 Επίσης αν νιώθουμε ότι αρρωσταίνουμε:
-Χρειάζεται ξεκούραση.
-Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς συμβουλή γιατρού.
-Ζητάμε ιατρική βοήθεια μετά από επίμονα συμπτώματα 4 ημερών.
-Διακόπτουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.


*ΚΕΕΛΠΝΟ
*Γιώργος Πέτρου, Παθολόγος
  Πανόρμου 67-69, 11524
  Τηλ: 2106910472

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr