Ο «Κύριος Μιχάλης», ο αγαπημένος των παιδιών

Ο ζωγράφος Μιχάλης Μαδένης είναι πάνω από 10 ολόκληρα χρόνια η ψυχή του Παιδικού Εργαστηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης

Ο ζωγράφος Μιχάλης Μαδένης
–ένας από τους πλέον προβεβλημένους εικαστικούς καλλιτέχνες της γενιάς του ΄80 και μαθητής διά βίου του Παναγιώτη Τέτση- είναι ο αγαπημένος χιλιάδων παιδιών της προσχολικής ηλικίας αλλά και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έτυχε έστω και για μια φορά να περάσουν το κατώφλι του Παιδικού Εργαστηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης. «Ο κύριος Μιχάλης» για τους μικρούς του φίλους που στο διάβα του χρόνου μεγαλώνουν, γίνονται έφηβοι αλλά και άνδρες και γυναίκες αλλά ποτέ δεν ξεχνούν όσα έζησαν μέσα το παιχνίδι με τα χρώματα, τα σχέδια, τις κατασκευές με τα τόσο διαφορετικά υλικά.



Το Παιδικό Εργαστήρι, μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα
μετρά πλέον 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και ο Μιχάλης Μαδένης είναι η ψυχή του πάνω από 10 ολόκληρα χρόνια. Πρώτα στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης στη Βασ. Σοφίας και τώρα στο φιλόξενο και ζεστό χώρο -αν και προκατ κατασκευή- στο Πάρκο Στρατού στο Γουδή, το Παιδικό Εργαστήρι και ο Μαδένης, με τη στήριξη της κας Λαμπράκη-Πλάκα και τη συμβολή των γονιών των παιδιών, δίνουν σταθερά ραντεβού κάθε Σάββατο πρωί -από τις 11 έως και τις 2 μετά το μεσημέρι- με όλους τους μικρούς τους φίλους. Άλλωστε, «τα παιδιά», όπως επισημαίνεται στο site της Εθνικής Πινακοθήκης, «μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και τη συνεργασία γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά. Η Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητες τους. Τα βοηθά να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη φύση, τη ζωή, την ιστορία της τέχνης, τα κάνει κοινωνικότερα, τονώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους».



Ο Μιχάλης Μαδένης είναι σήμερα ένας καταξιωμένος εικαστικός καλλιτέχνης. Από την ψηφιακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) ανασύραμε το πλούσιο βιογραφικό του: «Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Αρχικά έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου και μετά σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.), με δασκάλους τους Τρ. Πατρασκίδη και Π. Τέτση. Αποφοίτησε με διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία, στην Vrije Academie voor Beeldende Kunste της Χάγης, με υποτροφία του ολλανδικού κράτους (1990-1991) και του Ι.Κ.Υ. (1992-94). Το 1992 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Νέες Μορφές) και το 1994 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. 




»Από τα πρώτα του έργα μέχρι σήμερα, μένει πιστός στην παραστατική ζωγραφική με ανθρωποκεντρική θεματολογία. Στα έργα του πρωταγωνιστεί το γυμνό ανδρικό σώμα, με έμφαση στην ανθρώπινη υπόστασή του. Η εξπρεσιονιστική διάθεση είναι εμφανής στη συναισθηματική φόρτιση των μορφών και στην κάπως μελαγχολική ατμόσφαιρα που τις περιβάλλει. Με διακριτικούς συμβολισμούς υποδηλώνεται η θνητότητα του σώματος και η ιερότητά του. Η πληθωρική παρουσία του γυμνού, χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε πρότυπα του κλασικού κάλλους, τονίζει τον ουμανιστικό χαρακτήρα αυτής της καλλιτεχνικής πρότασης και τη βαθύτερη σύνδεσή της με την ιστορία του πολιτισμού. Η στιβαρή σχεδιαστική απόδοση των μορφών, οι υποβλητικές συνθέσεις και η εκφραστική χρήση του χρώματος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εικαστικού του ιδιώματος. 
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τυνησία, Ολλανδία, Σκόπια). 
Από το 2003 εργάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στο παιδικό εργαστήρι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr