Τα μαθηματικά του έρωτα

Οι ερωτικές σχέσεις και ένα μαθηματικό μοντέλο που αποκαλύπτει το μέλλον τους

Μας αρέσει ή όχι, η γιορτή των ερωτευμένων υπάρχει όπως και τόσες άλλες - ανούσιες για πολλούς. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ημέρα που απευθύνεται στην καρδιά μας και τις περιπέτειές της, η συγγραφέας του βιβλίου «Τα μαθηματικά του έρωτα», Hannah Fry
, έχει μερικές συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους. Όπως λέει, τρία πράγματα συνιστούν τη μαγική φόρμουλα της επιτυχίας στον τομέα «έρωτας».

Το πρώτο είναι να ποντάρουμε σε ό,τι μας διαφοροποιεί από το πλήθος. Για παράδειγμα, η επιλογή μιας φωτογραφίας για το προφίλ όσων επισκέπτονται sites γνωριμιών γίνεται συνήθως με λανθασμένα κριτήρια. Αυτό επισημαίνει, κατ' αρχάς, ο μαθηματικός Christian Rudder, συν-ιδιοκτήτης του διαδικτυακού τόπου γνωριμιών OKCupid μετά από ανάλυση δεδομένων σε βάθος δεκαετίας. Το να διαλέξουμε μια φωτογραφία που μας κολακεύει μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ αφού σύμφωνα με την έρευνα του Rudder τα άτομα με ωραίες φωτογραφίες λαβαίνουν τα λιγότερα μηνύματα. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένα όμορφο σε εμφάνιση άτομο θα πρέπει να δέχεται πολλές προσκλήσεις, γεγονός που τους αποθαρρύνει να επικοινωνήσουν μαζί του. Αντιθέτως, τα άτομα που χαρακτηρίζονται ταυτοχρόνως ως πολύ όμορφα αλλά και πολύ άσχημα, διχάζοντας τις γνώμες, είναι εκείνα με τις περισσότερες «κατακτήσεις». Απόφθεγμα: τα ελαττώματά μας είναι σύμμαχοί μας και γι αυτό καλό είναι να τα προβάλουμε.

Δεύτερον, να διεκδικούμε αυτούς που μας αρέσουν. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο Gale Shapley, το γκρουπ των ατόμων που κάνουν το πρώτο βήμα για μια γνωριμία, χωρίς να φοβούνται την απόρριψη, είναι εκείνο που καταλήγει με τις περισσότερες ευκαιρίες ζευγαρώματος. Όσοι ή όσες διστάζουν να κάνουν την πρώτη κίνηση περιμένοντας παθητικά κάποιον να τους μιλήσει, είναι οι χαμένοι και χαμένες της υπόθεσης. 

Τρίτον, να λέμε τη γνώμη μας ακόμα και αν δεν είναι εκείνη που θέλουν ν' ακούσουν οι άλλοι. Μαθηματικοί βρήκαν ότι ο τρόπος με τον οποίο τσακωνόμαστε με το ταίρι μας αποκαλύπτει το κατά πόσο είναι βιώσιμη η σχέση μας. Ο ψυχολόγος John Gottman
μαγνητοφώνησε εκατοντάδες πατρεμένα ζευγάρια αφού τους ζήτησε να συζητήσουν για τα πιο κρίσιμα θέματα της σχέσης τους. Η ομάδα του Gottman κατέγραψε τις πληροφορίες για την αρτηριακή πίεση, την εφίδρωση και τους καρδιακούς παλμούς των ζευγαριών ενόσω εκείνα συζητούσαν, καθώς και την αίσθηση όσων λέγονταν. Μετά από λίγες μόνο μετρήσεις οι ειδικοί ήταν σε θέση να προβλέψουν κατά πόσο ένα ζευγάρι όδευε προς χωρισμό με ακρίβεια 90%. Χαρακτηριστικά, τα ζευγάρια που είχαν μια καλή σχέση χρησιμοποιούσαν προσεχτική γλώσσα ενώ ταυτόχρονα έδειχναν μια θετική προσέγγιση. Εκείνα τα ζευγάρια που βρίσκονταν κοντά στο διαζύγιο χρησιμοποιούσαν σκληρές, αρνητικές, εκφράσεις στις συζητήσεις τους, όπως «Έτσι είσαι εσύ πάντα» ή «Τα βλέπεις; Είσαι τόσο εγωιστής/εγωίστρια».

Όταν ο Gottman συνεργάστηκε με τον μαθηματικό James Murray βρήκαν μαζί ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν τα ευρήματά τους. Σύμφωνα με το μοντέλο τους, ο έλικας της αρνητικότητας είναι εκείνο που πρέπει να προσέξουμε σε μια σχέση, και ειδικά κάτι που ονομάζεται «κατώφλι αρνητικότητας» το οποίο καταδεικνύει τον βαθμό αρνητικότητας που πρέπει να έχει ο ένας πριν προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση από τον άλλον. Τα ζευγάρια με χαμηλό δείκτη ήταν εκείνα με τις περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί για πολύ καιρό, αφού συζητώντας και βρίσκοντας λύσεις για τα προβλήματά τους δεν επέτρεπαν στην αρνητική ενέργεια να συσσωρεύεται μέχρι σημείου εκρήξεως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr