Τα κτίρια «αφηγούνται» την ιστορία τους
Τα κτίρια «αφηγούνται» την ιστορία τους
Ο τουρίστας αλλά και ο Αθηναίος σε πρώτη φάση θα έχουν την δυνατότητα με ένα έξυπνο κινητό στα χέρια τους να μαθαίνουν για τα κτίρια που τους περιβάλλουν στο διάβα μιας διαδρομής. Οι αρχιτέκτονες - μέλη της ομάδας City Tales φροντίζουν γι αυτό.
Τον Ηρακλή ΠαπαθεοδώρουCity Tales- τους είδα να παίζουν πινγκ πονγκ στο τραπέζι που βρίσκεται στο ισόγειο του τριώροφου κτιρίου που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του egg. Του φιλόξενου δηλαδή κελύφους νεανικής επιχειρηματικότητας που επέλεξε να δημιουργήσει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της η τράπεζα Εurobank. Εκεί μιλήσαμε για πρώτη φορά. Στο πόδι, στα γρήγορα. Ανταλλάξαμε στοιχεία και τους ζήτησα να μου δώσουν, μέσα από ένα κείμενο λίγων εκατοντάδων λέξεων, μια πρώτη εικόνα από τη δουλειά τους.
Το κείμενο δεν άργησε να φθάσει και αποτέλεσε τη βάση για το δικό μου άρθρο. Πριν τους παραδώσω τη σκυτάλη για να αφηγηθούν τη δική τους μικρή ιστορία δύο βασικές επισημάνσεις: α) Η εφαρμογή τους δεν είναι ένα από τα συνήθη apps που δημιουργούν οι ελληνικές startup. Η δική τους εφαρμογή έχει σχέση με ένα ειδικό αντικείμενο –τα κτίρια που σε περιβάλλουν και έχουν «κάτι να σου πουν»- αλλά και τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την πόλη. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθώς και οι πέντε της ομάδας –τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα- είναι απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και β) ως αρχιτέκτονες με πολλαπλά ενδιαφέροντα δεν είναι οι συνήθεις startuppers αλλά οραγνικά μέλη μιας συλλογικότητας νέων διανοουμένων/επιδέξιων δημιουργών που προσεγγίζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την υπόθεση της επιχειρηματικότητας.
και τον Μιχάλη Στουπάκη –τους δύο από τους πέντε συνιδρυτές της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη και το «τρέξιμο» της εφαρμογής Το κείμενο δεν άργησε να φθάσει και αποτέλεσε τη βάση για το δικό μου άρθρο. Πριν τους παραδώσω τη σκυτάλη για να αφηγηθούν τη δική τους μικρή ιστορία δύο βασικές επισημάνσεις: α) Η εφαρμογή τους δεν είναι ένα από τα συνήθη apps που δημιουργούν οι ελληνικές startup. Η δική τους εφαρμογή έχει σχέση με ένα ειδικό αντικείμενο –τα κτίρια που σε περιβάλλουν και έχουν «κάτι να σου πουν»- αλλά και τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την πόλη. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθώς και οι πέντε της ομάδας –τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα- είναι απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και β) ως αρχιτέκτονες με πολλαπλά ενδιαφέροντα δεν είναι οι συνήθεις startuppers αλλά οραγνικά μέλη μιας συλλογικότητας νέων διανοουμένων/επιδέξιων δημιουργών που προσεγγίζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την υπόθεση της επιχειρηματικότητας.
Αλλά ας διαβάσουμε την ιστορία τους έτσι όπως εκείνοι την έγραψαν: «Με αφετηρία την Αθήνα και με την επιστημονική βοήθεια του Ελληνικού Ινστιστούτου Αρχιτεκτονικής, η City Tales αναπτύσσει μια εφαρμογή για έξυπνες φορητές συσκευές που γνωρίζει την πόλη και την αρχιτεκτονική της. Η αρχιτεκτονική είναι παντού γύρω μας: στις ιστορίες των κτιρίων, στους ανθρώπους πίσω από αυτά, στις διαδρομές που συνθέτουν την εικόνα της πόλης.
»Mε κέντρο τη θέση του χρήστη, η εφαρμογή συνθέτει προσωποποιημένες διαδρομές πάνω σε ποικίλες θεματικές αφηγήσεις, και προτείνει διαδοχικά σημεία ενδιαφέροντος αποκαλύπτοντας τις ιστορίες πίσω από τις αστικές περιοχές, τα κτίρια και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτά. Πρόκειται για αφηγήσεις που αφορούν τον κάθε περιηγητή του κόσμου που ενδιαφέρεται για μια εμπειρία πέρα από τις τουριστικές καμπάνιες ή τους μύθους της σύγχρονης εποχής.
»Στα τέλη της άνοιξης και με την εφαρμογή στο κινητό τους, οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέες πτυχές της πόλης, να αντιληφθούν καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο κινούνται, να ξαναγνωρίσουν οικείες περιοχές, να φανταστούν το παρελθόν και ίσως να οραματιστούν το μέλλον. Η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα είναι ένας θετικός οιωνός, αλλά το πεδίο δράσης της εφαρμογής δεν περιορίζεται στα σύνορα του Λεκανοπεδίου. Αφότου η εφαρμογή δοκιμαστεί στην πράξη, επόμενος στόχος της επιχείρησης είναι η γρήγορη επέκταση σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
»Το πλήρωμα της City Tales, το συγκροτούν πέντε νέοι αρχιτέκτονες: οι Ιωσήφ Δακορώνιας–Μαρίνα, Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Σαγώνας, Μιχάλης Στουπάκης και η Γιούλη Φραδέλου. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε πριν 10 χρόνια στα εργαστήρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στα ιστορικά κτίρια του Πολυτεχνείου. Μετά την αποφοίτησή τους, συνέχισαν να συνεργάζονται επαγγελματικά, ενώ πριν ένα περίπου χρόνο η δημιουργικότητά τους οδήγησε στη σύλληψη της ιδέας πίσω από την εταιρεία.
»Η City Tales P. C. είναι μια νέα επιχείρηση με έδρα την Αθήνα και όραμα να αναδείξει την αρχιτεκτονική μέσα από εναλλακτικές αφηγήσεις για το αστικό τοπίο. Συμμετέχει στο πρόγραμμα «egg – enter•grow•go», μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και του Corallia για την επιχειρηματική επώαση και επιτάχυνση νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα