Ιχνηλατώντας το Κολωνάκι

Οι atenistas και ο Θανάσης Γιοχάλας μας πάνε μία... διαφορετική βόλτα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας

Μπορεί η Πλατεία να έχει χάσει την παλιά της αίγλη, μπορεί τα καταστήματα των γύρω δρόμων να μην είναι πια γεμάτα πελάτισσες με μεγάλο καθημερινό budget αλλά η περιοχή δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί σημείο έλξης των πιο επιφανών Αθηναίων. Και φυσικά μιλάμε για το Κολωνάκι. Αυτή την ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας που ο φιλόλογος και συγγραφέας Θανάσης Γιοχάλας
θα αναλάβει να μας συστήσει αύριο, Κυριακή 15 Μαρτίου.

Με πρωτοβουλία της ομάδας Πόλις των
atenistas ο Θανάσης Γιοχάλας, συγγραφέας του βιβλίου «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία, θα βρίσκεται στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Κολωνακίου για να μας ξεναγήσει σε έναν ιστορικό και αρχιτεκτονικό περίπατο σε μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας. Το Κολωνάκι, που ανέκαθεν υπήρξε στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, τόπος συνάντησης τόσο των διανοουμένων όσο και των κοσμοπολιτών της Αθήνας, συνθέτει πάντα ένα ενδιαφέρον κοινωνικό μωσαϊκό.

Γεμάτο φιλολογικά καφενεία με πιστούς θαμώνες τον
Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κώστα Βάρναλη
και τον Παναγιώτη Τέτση, νοσταλγούς της ρομαντικής Αθήνας. Με αέρα γεμάτο από το άρωμα μιας εποχής πλούσιας σε πνευματικές αναζητήσεις και προβληματισμούς αποτέλεσε κέντρο εκπόρευσης κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων, γι’ αυτό και το όνομα του, όχι άδικα, έχει συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στην περιήγηση θα δούμε την ιστορία της περιοχής μέσα από τα καλαίσθητα κτίρια αλλοτινών δεκαετιών. Από τις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες του 1930 γύρω από την πλατεία, στο καφέ «Βυζάντιο» των ’60ς με πελατεία τον «αφρό» της αθηναϊκής διανόησης και διάσημους θαμώνες, Χατζηδάκη, Γκάτσο, Ελύτη και Μόραλη.

Από το Βρετανικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε το 1934, μέχρι το «Θεολογίτειον» που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τον χειμερινό υπόγειο κινηματογράφο «Έμπασσυ» που πρόβαλε την πρώτη του ταινία στα τέλη του 1962 και την οικία του αξεπέραστου συγγραφέα της γενιάς του ’30 Μίτια Καραγάτση, μέσω της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, που είναι ο πρώτος δρόμος στην Αθήνα με ολοκληρωμένες πολυκατοικίες που εμφανίστηκαν το 1920 η μία δίπλα στην άλλη, θα κατευθυνθούμε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης που κτίστηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Μονή Πετράκη το 1875. Από το πρωτοποριακό κτίριο του Γυμνασίου Θηλέων «Αριστοτέλης» που οικοδομήθηκε το 1929, στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή η οποία συστήθηκε το 1886 και στην Αμερικάνική Σχολή Κλασικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 1881. Η περιήγησή θα καταλήξει στους εσωτερικούς χώρους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η οποία άνοιξε τις πύλες της το 1926.

Δείτε τον Θανάση Γιοχάλα να ιχνηλατεί την Αθήνα:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr